Забраниха изнасянето на мляко и месо от областта

Шапът прикова търговците на месо и мляко

Пълна забрана за транспорт и търговия с месо и млечни произведения извън пределите на хасковска област получиха днес млеко и месопреработвателните предприятия.

Извънредна мярка се налага от районната ветеринарно санитарна инспекция във връзка със съмненията за шап по животните. В края на миналата седмица със заповед на областният Румен Данев бе забранена търговията и транспорт със живи животни.

На ограниченията са положени граничните области в съседство с Турция откъдето се подозира че нахлува болестта, уточни д-р Джамил Читов, началник на РВМС-Хасково. От днес в санитарният кордон е включена и кърджалийска област, първоначално в него влизаха само хасковска бургаска и ямболска област.

Извършени са масирани проверки в Свиленградска и Тополовградска общини и не е открито нито едно заразено със шап животно. Няма дори и съмнения, допълни д-р Читов. Въпреки това напълно се забранява и ловът на диви животни. Досега това бе валидно само за Свиленград и Тополовград. Ловният сезон обаче приключи тази седмица и ловците някак ще го преживеят.

Загубите за месо и млекопреработвателите обаче се очаква да бъдат сериозни. Повечето от големите търговци в региона като Нолев, Лотос, Рони и др, търгуват из цяла България, някои имат износ в чужбина. Млеката на Конуш пък се разпространяват в цялата страна.

Много от преработвателите не знаеха за ограничението, първите реакции бяха крайно негативни.

Шапът обаче е изкюлчително опасна болест. При само едно болно или със съмнение за шап животно, се изтребва цялото стадо или животните на цялото село. От шап се заразяват и хора.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини