Правят отделен детски съд. Преглед на националния печат

"Стандарт": Митничари по поръчка

Сапунката "Бръм-Бръм" вече има серия 2. РЗС разпространи вчера стенограми от разговори между шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова с шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов. От тях става ясно, че двете дами лобирали за назначаването на техни хора на високи постове в митниците в Пловдив и Лом. Едната натискала за Митьо Милионера, а другата - за Филип Парфюма. Не е ясно кога са правени аудиофайловете от раздумките им, както и от кого. Но в разпространените стенограми Менда Стоянова пита Танов дали се е запознал с човек, предложен за шеф на митницата в Пловдив. Танов й отговаря: "Тая работа няма да стане. Това може да стане само през трупа ми. За тоя три затвора играят търг кой да го прибере. Ти ме караш да назначавам бандит". В другата стенограма е посочен разговор между Танов и Искра Фидосова. В него депутатката лобира за свой кандидат за висок пост, който изкарал оценка 2.90 на изпита.

"Труд": Ало, Ваньо-2

Премиерът Бойко Борисов лъже, че в митниците не са назначавани хора под натиск. Дори скоро в публичното пространство може да се появи компрометиращ подслушан разговор между премиера и шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов.

Това заявиха лидерът на РЗС Яне Янев пред "Труд" и колегата му Емил Василев пред БНР. Партията разпространи извадки от разговори на Танов и депутатките от ГЕРБ Искра Фидосова и Менда Стоянова. От тях става ясно, че двете лобират за назначения в митниците. Целите записи РЗС ще пусне в петък. Янев повтори, че те "дошли" в централата на партията, след което правният отдел на формацията проверявал дали са автентични. Заключението било, че записите не са СРС - нямало данни да са използвани методите на МВР или ДАНС, не били кодирани и т.н.

"Стандарт": Бойкот на таксите

Бойкот на банковите такси обяви Перник. Хората в 80-хилядния град отказват да плащат за новите си документи по банков път и се редят пред пощенските гишета, където услугата е значително по-евтина. Идеята за масов отказ от солените комисиони на трезорите се появила на опашките за паспорти, където чакащите споделяли неволите си. Така, от уста на уста, хората решили, че няма смисъл да пълнят гушите на банките и да увеличават печалбите им. За да внесе таксата за издаване на лична карта, трезорът взима за себе си между 3 и 5 лв. Още по толкова прибира за шофьорска книжка и международен паспорт, защото парите отивали по различни сметки.
С пощенски запис таксите са само по 1,50 лева.

"24 часа": Сметки вадят Очите от затвора? От Белене: Остава!

Димитър Желязков-Очите трябваше да излезе от затвора в Белене тази седмица, ако Бургаската окръжна прокуратура бе уважила молбата на адвоката му Илиян Василев за приспадане на предишни задържания, научи "24 часа".

"Няма да го пускаме", бе категоричен вчера шефът на затвора в Белене Златко Златев.

"Желязков надлежава присъдата си", заявява адвокатът му. Неговото искане е за приспадане на 4 месеца и 4 дни от присъда, наложена на Очите от Хасковския окръжен съд. През 2006 г. несебърлията бе осъден на 11 месеца лишаване от свобода в Хасково. 4 от тях той е излежал предварително. "Тогава представих документ, че клиентът ми е прекарал 11 месеца по дело за отвличане, което спрямо него бе прекратено", обяснява Василев.

"Стандарт": Осама от ДАНС спря мръсна бомба

Агент на ДАНС се маскира като терорист от "Ал Кайда" и спря продажбата на радиоактивен Цезий-137 от наши тарикати. Спецченгето се представило за емисар на терористичната организация и така от родното ФБР стигнали до тримата асеновградчани, които предлагали стоката. Те бяха закопчани в събота заедно със 120-килограмов контейнер, в който се намирал цезият. От него може да се изработи мръсна бомба. Разработката на ДАНС е продължила почти година. Първоначално радиоактивният материал се предлагал за 1 млн. долара, но след преговори с мнимия "терорист", агентът на ДАНС свалил цената, разказаха разследващи. Тримата българи пък бързали да се освободят от контейнера, тъй като наскоро починал четвъртият член на престъпната група. Той бил украинец и дълго време пазел радиоактивния сандък. Мъжът издъхнал от рак. Разследващите предполагат, че е развил болестта, след като е бил облъчен с гама-лъчи от опасната стока.  Тримата търговци бяха задържани в района на фуражния завод в Асеновград, който бил отцепен от десетки коли с антимафиоти и агенти на ДАНС. В момента криминалистите разследват откъде е взет радиоактивният материал. Цезий-137 има 30-годишен период на разпадане. Когато попадне в тялото, той свободно циркулира в кръвта и поразява всички органи. Затова се предпочита за направа на мръсна бомба, която има за цел да разпръсне радиоактивния материал.

"24 часа": Правят отделен детски съд

Специализиран детски наказателен съд ще бъде въведен до края на следващата година. Това заяви в интервю за "24 часа" зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева.

Детският съд ще стане факт, след като бъдат променени Законът за закрила на детето и Наказателнопроцесуалният кодекс. Отделно щели да бъдат смекчени и наказанията за непълнолетни.

Пред съда ще застават само деца, извършили тежки престъпления. Присъди на малките нарушители обаче ще бъдат налагани само ако съдебният състав прецени, че това е единственият шанс те да се поправят.

"Труд": Контрабанда по лифт над река Тимок

Трафиканти направиха самоделна въжена линия над река Тимок, за да внасят контрабандни цигари от Сърбия както от времето на югоембаргото.

Петима души са задържани при спецакция на ГДБОП, антимафиоти от Видин и граничари от Брегово. Сред арестуваните са основните организатори на незаконния канал - бившият самбист Б. К.-Квазимодо (31 г.), Е. С.-Семката и С. М.-Чарли.

Нелегалният канал бил ударен през нощта на 8 януари в района на видинското село Балей. Тогава спецполицаите получили информация, че се чака нова пратка с незаконни късове цигари. След като контрабандистите получили кашоните с близо 500 стека, на 900 м от реката били задържани Квазимодо и двама помагачи - О. Ц. (43 г.) и В. Х. (26 г.). Местният бабаит С. М.-Чарли и Е. С.-Семката успели да избягат. Първият бил задържан в неделя, а вторият - днес.

"Монитор": Уорлик настоява за по-агресивно разследване на знаковите дела

Знаковите фигури от престъпния свят у нас да не се разхождат на свобода, а делата срещу тях да се преразгледат, поиска вчера американският посланик Джеймс Уорлик. Той отиде на изненадваща среща при главния прокурор Борис Велчев.

На излизане от кабинета на обвинител номер едно US дипломатът обясни, че целта на визитата му била да честити Новата година на Велчев. По време на разговора обаче Уорлик е изразил притеснение, че някои от знаковите фигури в престъпния свят у нас са извън ареста.

„Използвах повода, за да изкажа някои от притесненията си относно знаковите дела от миналата година, в които бяха взети решения за някои фигури, които са с не толкова добра слава и които по един или друг начин бяха пуснати на свобода или под домашен арест", обясни Уорлик.  Той отказа да назове поименно визираните от него престъпни фигури.

Цяла България знае кого имам предвид, лаконично заяви американският дипломат.

"Новинар": "Феодалните старци" ще съветват министрите

Академиците от БАН да образуват консултативен орган към кабинета. Тази идея даде просветният министър Сергей Игнатов, който заедно с вицепремиера Симеон Дянков вчера се срещна с учените. Така хората, които преди година Дянков нарече „феодални старци", ще съветват министрите. Игнатов предлага срещите да се провеждат веднъж на всеки два или три месеца.

Форматът дори може да бъде разширен и в него да се включат и професорите от ВУЗ-овете. Научният елит ще разисква основни проблеми, които вълнуват обществото, и ще предлага своите решения. Формалната тема на срещата между учени и министър бе обсъждане на стратегия за научните изследвания, а не новият закон за БАН. Въпреки това Игнатов заяви, че ако БАН има идеи за промяна на закона, той ще ги изслуша. Според текстовете институтите в БАН ще минат под прякото финансиране на образователното министерство.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини