Нови такси за тировете задръстват границата

Втори ден Граничен пункт “Капитан Андреево “ е задръстен от тирове . Опашките достигат до 12 километра. Очаква се, тези задръствания ще продължат поне два месеца. Причината за тях е изискването на Европейския съюз България като външна граница на Европа да изисква от превозвачите попълването на електронна обобщена декларация за всеки товар, които преминава през границата. В електронното досие трябва да присъстват данни за изпращач, получател, опис на превозвания товар и др. Декларацията се адресира до Митницата и трябва да е в електронната и поща поне час преди преминаването на тира през границата .

Естествено, това струва пари. Точната тарифа не е регламентирана, но според потърпевшите шофьори достига до 45 турски лири.

Регламентът е трябвало да заработи от началото на миналата година, но въвеждането му бе отлагано на два пъти . От 1 януари тази година обаче вече е задължителен Въпреки, че според митницата и спедиторските фирми превозвачите са предварително уведомени, шофьорите на тирове се оказаха неподготвени за новите правила.

Опашките се образуват, макар че цели 10 лицензирани фирми обработват документите.

Повече за поредните недомислици в държавата, които пораждат проблеми, вижте в нашия видеорепортаж.

Километрични опашки задръстиха българската граница
Така продължава 12 км
Някои шофьори чакат на митницата с дни
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини