Епидемия в София, предстои в Благоевград и Петрич

Днес ще бъде обявена грипна епидемия в София-област, предупреждават от министерството на здравеопазването. Утре се очаква мярката да бъде наложена и в Петрич и Благоевград. Заболеваемостта в районите надхвърли 300 на 10 000.

Засегнати са хора от всички възрастови групи, като най-често боледуват деца и младежи. Заболяванията протичат в лека и средно тежка форма. Заради грипната епидемия в засегнатите региони ще се прекратят плановият прием в болниците, детските и женските консултации, профилактичните прегледи, ограничават се свижданията в лечебните заведения. В училищата и детските градини се въвеждат строги мерки, за да не се допускат болни деца на занятия. Ако повече от 25% от учениците отсъстват, може да се обяви грипна ваканция до приключване на епидемията, предписват от министерството на здравеопазването.

Разпространението на грипа постепенно се увеличава в цялата страна. През този сезон у нас циркулират три щама: A/Калифорния/7/2009 (H1N1), A/Пърт/16/2009 (H3N2), B/Брисбейн/60/2008, като водещ е Н1 N1.

В Хасково вече се порведе ударна кампания за имунизация срещу свинският грип. Над хиляда души си поставиха игли с ваксината. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини