Приеха оставката на Касим Дал

Централното оперативно бюро (ЦОБ) на Движението за права и свободи прие оставката на Касим Дал,оповести „24 часа”. Това съобщи зам.-председателят на партията Христо Бисеров.

ЦОБ обаче счита мотивите за оставката за провокативни и клеветнически, увреждащи авторитета на партията. "Единството на партията не е застрашено", каза Бисеров. Той добави още, че всеки политически акт е свързан с политическа отговорност.

Според заместник-председателя на ДПС Лютви Местан оставката на Дал не може да се приравни на институционална криза в партията и да постави под опасност нейното единство. "Мотивите са ярък акт на клеветнически обвинения срещу партията ДПС", категоричен бе той.

Реакцията на партийните структури е категорична оценка за това, че Касим Дал има проблем не с лидера и ръководството, а с Движението за права и свободи като цяло.

По думите на Местан оставката е акт на лична воля. Касим Дал отказва да членува в ЦОБ. Оставката не пресреща каквито и да е условности от ДПС. Партията просто ще приложи устава според изявената воля. Съвсем друг е въпросът с мотивите. За нас те са ярък акт на клеветнически обвинения срещу ДПС, каза отново Местан. Затова оттук нататък времето ще претегля мястото на колектива в партията като функция от решенията на колективните партийни единици, структурите на ДПС, които вече реагираха спонтанно, без каквато и да е намеса.

На централен съвет ще се обобщят категоричните позиции на структурите на ДПС и ще се вземе окончателно решение какво ще е мястото му в партията оттук нататък.

Може би е време да бъде дадена информация как протичат редовните заседания на ЦОБ, заяви още Местан. Това е редовно заседаващ орган с редовно присъствие на председателя на партията Ахмед Доган.

„ЦОБ не заседава само когато има извънредно заседание на НС или когато то е във ваканция", добави зам.-председателят на ДПС.

Ахмед Доган представя проекта за дневен ред и след приемането му следва задължителния въпрос дали има предложения за други точки от дневния ред. Нямам памет за една година да е отказано на когото и да е да предложи тема, която той смята за актуална за партията и ПГ, каза Местан. Това е така, защото ДПС има свой естествен лидер, но не е лидерска партия в негативния смисъл на думата, допълни той.

„Когато на дневен ред са важни въпроси, които предполагат сериозна дискусия, за Ахмед Доган това е абсолютен принцип без изключение да се въздържа от представяне на своя позиция и в началото, и по средата на дискусията, за да не повлияе за крайното решение. Оставя свобода за изразяване на често алтернативни мнения. Заседанията на ЦОБ се провеждат в условията на абсолютна свобода на членовете си", заяви още Местан.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини