„Елитни“ и „профи“ гимназии се захапаха за ученици

Напливът на деца към професионалните гимназии ядосва "елитните"

Езикова и математическа гимназии, смятани от мнозина за елитни училища, скочиха на професионална гимназия за мерака и да открие нова специалност с прием след 7-ми клас и да дръпне част от и без това оредяващите ученици.

Полесражението на първата битка от тазгодишния план прием е в Димитровград. Там няколко гимназии водени от ПМГ и ЕГ, попитаха днес официално ръководството на регионалния образователен инспекторат, защо разрешава паралелката Електронна търговия в професионална гимназия „Асен Златаров“. Бившата химическа гимназия се опитвала да направи паралелката три години, но така и не е успявала. Нямат нито кадри, нито материална база, нареждат разгневените гимназии в писмо изчетено от синдикатите. Те присъстваха на днешната среща в областна администрация за огласяване на план-прием 2011/2012 за професионалните гимназии.

Шефът на областната просвета Иван Панайотов любезно отхвърли обвиненията в липса на база и специалисти, а що се отнася до проваления миналогодишен прием, то той се е случил заради недостиг на само три деца.

Недоволството на профилираните гимназии идва оттам, че много професионални, се изтарикатиха да обявят прием след 7-ми клас заради драстично намалелите осмокласници. За само две години-от 2008-ма до 2010-та, броят им е паднал с 400! Затова повече от 1/3 от общо 53-те обявени професионални паралелки са с прием след 7-ми клас. Което традиционно удря по наплива за „елитните“ гимназии.

През последните години, хасковските гимназии също претърпяха щети от настъплението на профитата. Препълнените паралелки в професионалните училища оставиха хасковската езикова без самостоятелна паралелка френски, падна немска паралелка в ПМГ. За известно време дори част от паралелките влизаха във втори класирания, но миналата година нещата се пооправиха-почти всички паралелки станаха на максимум още след първото класиране. 

Натискът на профитата в запазени доскоро територии обаче ще продължи. Хасковската финансова гимназия обяви паралелка „Икономика и банково дело“ със засилено изучаване на немски език. Това ще бъде единственото място извън ЕГ, където ще се учи немски. Опит да се прокара езикът на Гьоте не успя дори в димитровградската езикова гимназия "Иван Богоров".

Още 4 вечерни и 5 задочни паралелки плюс 53-те редовни, формират професионалния план прием за следващата учебна година. Не повече от 10% е разликата между свободните места и броят на завършващите деца, изчислиха от инспектората. Тоест при паралелки с близо до минималния брой ученици, всички обявени класове трябва да станат. При неравномерен прием, ще има паднали паралелки, но те ще са единици.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини