Грипът и хепатита отстъпват в хасковско

Все по-малко хора се задържат в инфекциозно отделение

Дългоочакваното снижаване на заболеваемостта от хепатит вече е факт. За периода от 21-ви/петък/ до обяд на 24-ти /понеделник/ са приети общо 14 новозаболели. В същото време през почивните дни са изписани 18 души. За пръв път от началото на епидемията пред декември, болните в инфекциозно отделение на хасковската МБАЛ се задържаха трайно под 100. В момента на легло са 88 души.

Очакванията са хепатитната вълна да намалее още повече до края на седмицата. Тя обаче няма да спре скоро заради дългият инкубационен срок на болестта-41 дни.

Напук на тенденциите в държавата, случаите на Грип и ОРЗ в хасково и областта намаляват. По данни на регионалната здравна инспекция, през изтеклата седмица заболеваемостта е била 115 на 10 000. Предишната седемдневка бе с много по-високи стойности-154 на 10 000. И това на фона на ширещата се грипна епидемия в страната. Днес още 6 области обявиха епидемия от грип, по данни на министерството на здравеопазването, с което регионите в страната с извънредна ситуация станаха 9. В 90 % от случаите, изолираният грипен щам е А H1N1 или иначе казано Свински грип.

Над 2 хиляди хасковлии си направиха имунизация срещу Свински грип през есента. Тогава тръгна кампания на местната здравна инспекция за превантивни мерки срещу заболяването. Това е една от причините за ниската заболеваемост в областта, смятат лекари.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини