Рязък скок на цените само за седмица. Преглед на националния печат

 Социологически проучвания.

„Новинар":

Социолози: ГЕРБ управлява държавата като ТИР без спирачки

ГЕРБ управлява държавата не като ЕТ, а като ТИР. На волана е великият кормчия Бойко Борисов, който дава газ и кара камиона без спирачки. Такова мнение изрази социологът Кънчо Стайчев от „Галъп". Според данните от последното проучване на агенцията, само за месец се наблюдава спад от близо 6 % в доверието както към премиера, така и към целия кабинет. Причината за това е СРС-скандалът от последните месеци. Негативите от него се обират предимно от вътрешния министър, но това се отразява и върху правителството. Цветан Цветанов дърпа кабинета надолу, смята Стойчев. По думите му отстраняването на Цветанов ще е тежко решение, но ако той остане в управлението, отливът на доверие към ГЕРБ ще продължи.

Цени.

„Новинар":

Рязък скок на цените само за седмица

Индексът на тържищните цени през тази седмица рязко се е повишил от 1,845 пункта до 1,898 пункта, съобщи БНР. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) олиото поскъпва с 0,7 на сто и се търгува по 2,87 лева за литър. Цената на брашното се увеличава с 2,0 на сто и се продава по 1,00 лв. за килограм на едро. С 12,7% - до 1,76 лв. за килограм, нараства и цената на захарта. Каймата тип "Стара планина" се продава с 0,4 на сто по-скъпо - средно по 7,65 лв. за килограм.

Кренвиршите тип "Стара планина" се търгуват средно по 7,46 лв за килограм, а обикновените кренвирши поскъпват с три стотинки и се продават средно по 4,61 лева за кг. Повишаване на цените има и сред зеленчуците. Доматите поскъпват със 7,0 на сто и стигат до 1,99 лв. за килограм. Цената на краставиците пък се повишава с 5,4 на сто и достига до 2,16 лв./кг. Зелето поскъпва с 5,3 на сто - до 0,60 лв./кг, а картофите са с 4,8 на сто по-скъпи и се продават средно по 0,87 лева за килограм.

Наследство.

„Стандарт":

Трайков води чужденци по стъпките на траките

За да популяризира обектите от тракийското наследство в България, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще покани около 80 чуждестранни журналисти. Това вероятно ще стане късната пролет или в началото на лятото, каза самият той при обиколката си в Кърджалийско, където посети тракийското светилище при Татул, древната астрономическа обсерватория Харман кая, скалния град Перперикон, средновековния манастир "Свети Йоан Продром" и манастирския комплекс "Успение Богородично" в Кърджали.

По думите на Трайков чуждестранните журналисти щели да бъдат от страни с традиционен пазар на туристи, които посещават България като Русия и Близкия изток, а така също и от САЩ, и страни от Средния и Далечния изток. "Въпросът за тракийското наследство е достатъчно добра визитка за България и това е начинът да се изчисти профила на нашия туризъм. Когато си мислите за Египет, се сещате за древния Египет, а когато си мислите за България, трябва да се сещате за тракийските обекти, гробници и храмове, а от това следват - виното и минерална вода". Така най-простичко министър Трайков онагледи с пример провежданата от правителството политика по отношение на развитието на туристическия сектор в България.

Прогнози.

„Труд":

Зимата се връща в понеделник

Вчера беше последният истински топъл ден през февруари. На някои места термометрите показваха до 17°. Днес започва захлаждане, а в понеделник зимата се завръща. Максималните градуси днес ще са от 6° до 11°, а в Добруджа и по-ниски - 3-5°, съобщи метеорологът от ТВ МЕТ Симеон Натев.

Вчера бе обявен жълт код (потенциално опасно време) за Северна България. Силен вятър със скорост 150 км/ч затвори пристанището в Русе. Във Варна пък се изви прашна буря заради вятъра от 60 км/ч. В Разград бурният вятър достигна 100 км/ч, а в област Шумен остави 11 селища без ток.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини