Проверка на внесени зеленчуци установи наличие на пестициди 10 пъти над нормата

Наличие на пестициди 10 пъти над нормата в 400 тона зеленчуци внос от Кралство Йордания установи проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в зеленчуковата борса в столичния кв. "Слатина". Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, предава агенция Фокус.

При доматите установеното количество пестициди е десет пъти над нормата, при краставиците – шест пъти над нормата, при чушките – три пъти над нормата. Стоката е внесена от Йордания в петък (11 февруари) и след сигнал от медия са взети проби. Зеленчуците са били изследвани от БАБХ в две независими референтни лаборатории, като резултатите са се потвърдили.

"Стоката е под възбрана за разпространение в търговската мрежа. От Съюза на вносителите настояват за арбитражна проверка, която ще бъде проведена в следващите един-два дни", каза министърът. Найденов обясни, че резултатите ще са различни при тази проверка, защото количеството на пестициди намалява с всеки изминал ден.

"Ако резултатите се потвърдят, вносителите ще имат право да избират между това или стоката да бъде унищожена, или тя да бъде върната на Кралство Йордания", обясни Антон Величков – зам.-директор на БАБХ, и уточни, че в случая става въпрос за неспазване на карантинния период за изчистване на пестицидите от зеленчуци. Според него, обикновено пестицидите се изчистват в рамките на 10-15 дни, но има такива пестициди, при които е необходим цял месец за изчистване.

Според главния здравен инспектор и зам.-директор на агенцията д-р Тенчо Тенев това количество пестициди не представлява директна опасност за здравето на хората, но пестицидите се натрупват в черния дроб и при продължителна консумация особено застрашени са малките деца, бременните и кърмачките. По думите му, не е възможно пестицидите да бъдат унищожени при готвене, защото не става въпрос за микроорганизми.

Мирослав Найденов съобщи, че Ес ще бъде незабавно информиран за резултатите от проверката, защото там също има внос на стоки от Йордания, но тя не се изследва. Министърът обясни, че има списък на страни, вносът от които задължително се изследва, но Йордания не е от тях. "Мисля, обаче, че Йордания много бързо ще влезне в този списък. Аз нямам причини да смятам, че резултатът от повторна проверка на стоката няма да се потвърди", посочи Найденов.

Той обясни, че разбира неприятната ситуация, в която са изпаднали вносителите, защото това означава огромни загуби за тях.

По думите на министъра проблемът с пестицидите не е в това дали стоката е родна или вносна, защото контролните органи са засичали пестициди и в българско производство. "Виждате защо създадохме агенцията – първата криза – още в първите дни на работата й. Тук няма раздвоение на контрола, няма размиване на отговорностите", заяви Найденов. Според него е възможно тази криза да доведе до голям скандал с Йордания, но отговорността е на страната производител. "Ако те са допуснали тази стока да отиде в Европейския съюз, то това ще е голям шамар за йорданските производители", каза още земеделският министър.

На въпрос защо повечето субсидии отиват към зърнопроизводителите вместо и към зеленчукопроизводителите в България, Найденов отговори, че министерството прави предложения за новия програмен период от 2014 г., за да може средствата да бъдат разпределени по-справедливо. "Съгласен съм, че зеленчукопроизводителите трябва да имат повече средства. България не може да разчита на монокултурно земеделие. Стратегически трябва да развиваме всичко – и плодове, и зеленчуци, и месо, и млекопроизводство", допълни министърът. По думите му, се работи върху промени в закона за земеделските производители, така че този, който иска да направи оранжерия, да не му се налага да променя предназначението й.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини