Свалиха Цанков камък от шията на Доган. Преглед на националния печат

„Стандарт": Свалиха Цанков камък от шията на Доган

Темида отсече: Доган е невинен. Магистрати свалиха от шията на Сокола казуса с хонорара му за "Цанков камък". Лидерът на ДПС Ахмед Доган ще задържи сумата от консултантския си договор от близо 2 млн. лв. за хидроенергийния проект. Той не е нарушил Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, получавайки парите като консултант по проекта за "Цанков камък", язовир "Тунджа" и каскадата "Горна Арда", реши вчера петчленен състав на Върховния административен съд. Всичките петима магистрати единодушно са подписали, че политикът е невинен. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
Сокола не само няма да върне в хазната сумата от над 1,9 милиона лева, но и ще получи от ищците от Народното събрание 300 лв. за допълнителните си разходи по съдебното дело. С тях ще бъде платен хонорарът на адвоката на Доган - Румен Еленски, който първоначално претендираше да получи 40 бона за защитата.




„Дума": Пестициди 10 пъти над нормата в 400 тона зеленчуци


Пестициди 10 пъти над нормата в 400 тона зеленчуци внос от Кралство Йордания установи проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в зеленчуковата борса в столичния кв. "Слатина". Това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. При доматите установеното количество пестициди е 10 пъти над нормата, при краставиците - 6 пъти над нормата, при чушките - три пъти над нормата. Стоката е внесена от Йордания в петък (11 февруари) и след сигнал са взети проби. Зеленчуците са били изследвани от БАБХ в две независими референтни лаборатории, като резултатите са се потвърдили.
Стоката е под възбрана за разпространение в търговската мрежа. От Съюза на вносителите настояват за арбитражна проверка, която ще бъде проведена в следващите един-два дни, каза министърът. Найденов обясни, че резултатите ще са различни при тази проверка, защото количеството на пестициди намалява с всеки изминал ден. Ако резултатите се потвърдят, вносителите ще имат право да избират между това или стоката да бъде унищожена, или тя да бъде върната на Кралство Йордания", обясни зам.-шефът на агенцията Антон Величков.

„Новинар": Полиграф за всички слушали по СРС-скандала

Всички служители на МВР и ДАНС, които са имали достъп до техническата система, с която са били записани скандалните разговори от специални разузнавателни средства (СРС) по високите етажи на властта, ще бъдат подложени на детектор на лъжата. Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. „Възложил съм да се провери кои служители са имали допуск с паролите за прослушване на разговорите и за слушане на разговорите, които са по СРС-та, да минат на полиграфско изследване", заяви МВР-шефът. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че една от двете служби с правомощия да използва СРС-та е допуснала грешки и ще има наказания. Проверени ще бъдат „колегите от Добрич, които са работили, колега от София и също така ще предложим и на колегите от ДАНС - това са двама служители", обясни вътрешният министър. В понеделник той представи новия шеф на полицията в Перник - Валентин Димитров.

„Новинар": Детекторът на лъжат свързва Лазар Колев с убийството на Белнейски

Детекторът на лъжата показал, че Лазар Колев е свързан с убийството на сестрите Белнейски. Днес Пазарджишкият окръжен съд изслушва вещите лице, изготвили психорпофилите на евентуалните убиеций на сестрите. Резултатите от експертизата на Колев бяха изчетени при затворени врати по искане на защитата на обвиняемия. Пред журналисти психологът от МВР Неделчо Стойчев коментира, че детекторът е показал, че Колев лъже при отговори на въпроси, свързани с убийството.
На въпроси за това дали той има връзка със смъртта и изнасилването на Белнейски, той е отговорил отрицателно. Полиграфът обаче индикирал, че обвиняемият лъже. Въпреки че според специалисти резултатите от детектора са 98% сигурни, те не се приемат като доказателство пред съда. С мотив, че не е доказателство, съдът отхвърли и искането на прокурора Димитрия Ганчева да бъда прочетени резултатите от полиграфското изследване на Колев.



„Стандарт": Сметки взеха главата на директор в "М-тел"

Забавените сметки на абонатите на "М-Тел" взеха главата на главния технически директор на оператора Александър Кухар. Заради проблемите със софтуера на компанията от 1 март Кухар напуска компанията, като неговият пост ще бъде зает от Хорст Пертъл. Рокадата е била поискана от "Телеком Аустриа", собственик на "Мобилтел", се говори в бранша.
Причината за смяната е продължилата по-дълго от планираното подмяна на билинг системата на "Мобилтел". В резултат от прехода към новия софтуер хиляди клиенти на телекома получаваха сметките си със закъснение. В резултат много от абонатите дори се отказаха от услугите на телекома.
Новият технически директор на "Мобилтел" ще бъде Хорст Пертъл, който сега е на същата позиция в словенския оператор Si.mobil, също собственост на "Телеком Аустриа". В периода между 2005 и 2010 г. Хорст Пертъл управлява разширението на мрежата на "Мобилтел". Той напуска българския телеком през февруари 2010 г., когато оглавява техническите операции на Si.mobil. Александър Кухар е главен технически директор на "Мобилтел" от март 2009 г. Под негово ръководство компанията внедри бързия мобилен пренос на данни до 42 мегабита в секунда. Преди това Кухар управлява дирекцията "Техническо планиране" в mobilkom Austria, част от Telekom Austria Group, в продължение на 6 години.



Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини