В „Земеделието“ не плащат данъци, в Пътното-глоби

Обичайните заподозрени са гражданите, но и чиновниците не винаги плащат

29 държавни служители от Хасковска област към момента имат неплатени данъци, осигуровки или глоби към други институции. Срокът за внасянето им е отдавна изтекъл и от национална агенция приходи пристъпват към запор на заплатите им. Сред структурите с нарушители са Държавен фонд земеделие и Агенция пътна инфраструктура. Останалите са в други изнесени държавни структури в Хасково. Някои от чиновниците работят в столичните ведомства, но по адрес се водят в Хасково. Данъците се внасят по адресна регистрация.

Общо чиновниците дължат на бюджета около 50 000 лева, като в болшинството случаи става дума за просрочени данъци, фишове от КАТ, глоби за неправилно паркиране, глоби от РИОКОЗ и други.

Още в края на миналата година публичните изпълнители от НАП в Хасково предупредиха 78 служители на различни ведомства от държавната администрация, чийто постоянен адрес е в областта, че имат неплатени в срок данъци, осигуровки или глоби. След като разбраха какви са мерките за принудително събиране, 43-ма от тях се издължиха изцяло, а 6-ма направиха частични плащания.

От данъчното призоваха длъжниците да си платят незабавно и дадоха пример как в „белия“ свят се действа в такива случаи.

В края на миналата година експерт, нает от чуждестранна фирма с представителство в България, беше уволнен заради „забравени” задължения към държавата. Работодателят му тогава прецени, че липсата на отговорност при плащането на данъци е гаранция за некоректност и в бъдеще.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини