БСП готви протести след месец

Червените са подготвили списък от мерки срещу обедняването на народа. Те дават на правителството месец, за да ги изпълни.

"В противен случай ще има социални протести и БСП ще участва в тях", заяви Сергей Станишев Станишев.

На въпрос дали БСП ще организира този протест, лидерът на червените посочи, че явно само парламентарният натиск не стига и затова се готвят за протести. "Разглеждаме тези протести като инструмент за политически натиск", каза още Станишев. Той посочи, че няма притеснения от протестите, тъй като БСП е лява социална партия и по думите му все повече се създават условията за тях. Той даде пример със Силистра, където вече има желание и очакване за такива протести. Станишев заяви, че предполага, че ще има национален протест и протести по места.

Според Станишев и съпартийците му "България влиза в инфлационната спирала на основните хранителни стоки, а това означава много рязко обедняване на българите. Над 50% от разходите на българите отиват за храна".

Той посочи, че някои основни хранителни стоки за година имат 20% увеличение на цените. Само за миналата седмица се е повишила цената на едро на захарта, брашното, олиото. Повишени са цените на доматите, картофите и зелето. Очаква се да се увеличи цената на свинското, пряко свързано с цената на фуражите. По думите му за капак на всичко от ДКЕВР са посочили, че се очаква 5% увеличение на сметките на ток от юли месец. Станишев заяви, че ангажимент и задължение на правителството е увеличаване на минималната работна заплата. Той посочи, че няма защо да си играят на доброто и лошото ченге – добрият Тотю Младенов да иска увеличение на минималната работна заплата, а лошият Симеон Дянков да казва, че няма пари.

Станишев заяви, че през тази година има рекордно увеличаване на разходите за централна администрация - 128 млн. лв. Според лидера на БСП това увеличение на минималната работна заплата няма да е много скъпо за бюджета - около 14 млн.лв. и е абсолютно поносимо. Станишев каза още, че друга мярка, за която настоява левицата е увеличаване на месечните добавки за деца поне с 10 лв.

"Днес разбрах, че министър-председателят е призовал да се раждат повече деца”, посочи Станишев и призова правителството да подкрепи тази мярка. Той посочи, че трета година тези добавки стоят на едно и също ниво – 35 лв. на дете и заяви, че ако 2009 г. с тези пари е можело да се купят 22 литра мляко, сега са 15 литра мляко.

"Ние ще предложим промяна на формулата, за да се вдигнат тези пари”, каза Станишев и уточни, че става въпрос за промяна в закона, така че да бъдат повишени детските.

Друга мярка, за която настоя Станишев, е пенсията за осигурителен стаж и възраст да се увеличи с размера на инфлацията. По думите му това е мярка не за запазване на пенсията, а за нейното увеличаване. Друга мярка, за която ще настояват от левицата е по отношение на енергийните помощи, които за сега се получават от около 250 хил. души. Левицата ще настоява за еднократна компенсация от 50 лв. Станишев заяви, че това са около 13 – 14 млн. лв.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини