Шефът на ДАНС хвърли оставка. Преглед на националния печат

„Дума": Русия готова да спре "Бургас-Александруполис"

Русия има намерение да излезе от проекта по изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис". Очаква се руските участници в проекта - компаниите "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт", да обявят прекратяване на неговото финансиране в Рим на заседанието на надзорния съвет и на събранието на акционерите в проектната компания "Трансболкан Пайплайн", съобщава руската агенция ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
По-рано бе съобщено, че това събрание ще се състои на 17 февруари и ще бъде обявено спирането на проекта. Българският участник в "Трансболкан Пайплайн" от две години не е внасял своя дял от финансирането на дейностите по реализацията на проекта и вече дължи над 6 млн. евро на останалите акционери, които поеха плащането на вноските, но с 10-процентна лихва за "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ".

„Дума": Цветлин Йовчев хвърли оставка

Шефът на ДАНС Цветлин Йовчев подаде оставка. Това стана часове, след като Бойко Борисов разкритикува работата на агенцията. Йовчев за втори път напуска ДАНС. През октомври 2008 г. той подаде оставка след скандала с организираната от агенти подписка срещу тогавашната депутатка Татяна Дончева. Сред основните мотиви на Йовчев са недоверието и критиките на Борисов към ръководената от него институция.
В мотивите си Йовчев посочва: "оценката ви като министър-председател на Република България за цялостната дейност на ръководената от мен Държавна агенция "Национална сигурност", неколкократно изразеното недоверие към мен като председател на ДАНС, неоправдаване на очакванията ви по отношение на това кои следва да бъдат приоритетите и какво конкретно трябва да върши агенцията, съгласно действащия в момента Закон за ДАНС".


„Труд": Хокат ни за "Ало, Ваньо", хвалят митниците

Трябва да се засили взаимодействието на митническите служби с полицейските органи и прокуратурата. Това се казва в междинния доклад за напредъка на България, с който "Труд" разполага. В доклада реформата в митниците е посочена с положителен знак, одобрения получават съвместният инспекторат на НАП и Министерството на финансите. Експертният доклад обаче не подминава скандала с подслушването у нас. Българските власти трябва да гарантират използването на специалните разузнавателни средства за законни цели, сочат европейските експерти. Доволни са, че вече има осъдителни присъди по високите етажи на властта.

„Новинар": Премиерът наредил на шофьорите си да спират на пешеходните пътеки

Шофьорът на колата от кортежа на премиера Бойко Борисов, която се сблъска с друг автомобил, трябвало да получи награда. Това коментира вчера премиерът по време на заседание на кабинета. Катастрофата стана във вторник, когато той се връщаше към столицата от Годеч. Заради инцидента вчера на заседанието на МС е бил повикан шефът на НСО Димитър Димитров.
Според премиера шофьорът от кортежа е овладял колата и затова заслужавал награда. Борисов разясни и какво съветвал водачите на правителствения автомобил: „Качвайки се в колата, една дума само са чули от мен - „бавно и внимателно". Пусна ли ги да си ходят - „бавно и внимателно".

„Новинар": Прехвърляме само 10 дни отпуска за следващата година

Само 10 дни от платения отпуск ще може да се прехвърля за следващата година. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на поправките в Кодекса на труда. Това ще става само при наличието на уважителни причини - лични или производствени и със съгласието от работодателя.
Неизползваните отпуски ще имат срок на давност две години. Така отпуската за 2010 г. ще може да се изразходва до края на 2012 г. Старите отпуски, натрупани до 2009 г. включително, ще се изразходват безсрочно, решиха още депутатите. Графиците за използване на отпуските ще се подготвят от работодателя до 31 декември на предходната година. По изключение само графикът за отпуските за 2011 година ще трябва да се утвърдят до края на март.

„24 Часа": Горят 22 т зеленчук от Йордания

В 2 партиди с домати, краставици и пипер от Йордания са открити не само по-високи норми на пестициди, но дори и забранени химикали, съобщиха вчера от агенцията по храните. Оттам твърдят, че около 22 тона ще бъдат изгорени в екарисаж. Единственият вариант, за да не стане това, бил да се намери друга държава, която е готова да ги пусне въпреки опасните химикали.
3 партиди или около 35 тона от йорданските зеленчуци обаче се оказали с пестициди под нормата. Забраната за продажбата им вече е свалена.
За скандала е сезиран и кралят на Йордания, твърди Снежина Томова, представител на вносителите. Засегнатите търговци обмисляли да съдят агенцията за нанесени щети.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини