Марчев блокира общината, общината блокира Марчев

Кметът: Още днес отвръщаме на удара

Запорирането на банковите сметки на община Хасково е по искане на две местни фирми, обяви днес на брифинг кметът Георги Иванов. Едната от тях е „Марчела“ на общинския съветник Златко Марчев, а другата - „Европът“, която е с други собственици, но е обществена тайна, че зад нея стои отново Златко Марчев.

Общата сума, за която ще претендират в съдебни искове двете фирми, е над 3.5 млн. лева. 3 милиона от тях са дължими на „Европът“ за извършена работа по инфраструктурата – пътища и улици, уточни кметът. Той каза още, че не може да коментира размера на сумата, защото трябва да види конкретния иск на фирмата. Но направи уговорката, че би могло да се спори по някои числа, например за лихвите и сроковете, от които те започват да се начисляват.

Претенциите на „Марчела“ са за около 460 000 лева, допълни кметът. Но веднага припомни, че фирмата също има неизпълнени ангажименти към общината. „Например блокчетата зад ВиК Хасково трябваше да са готови преди две години. Освен това „Марчела“ има неотчетени 500 000 лева по получен аванс. Общината има претенции към фирмата общо за около 756 000 лева и още днес ние ще предприемем ответни действия – също ще поискаме запор на нейните сметки“, заяви градоначалникът.

Златко Марчев днес не бе открит за коментар. Преди време той каза за Haskovo.net, че има да получава от общината малко над един милион лева. Управителят на „Европът“ Кузман Кузманов също не бе открит за коментар.

Haskovo.net заявява готовност да публикува и техните становища по скандала, ако те пожелаят.

„Припомням, че общината направи няколко опита да се издължи на тези фирми“, каза още днес на пресконференцията кметът. Градоначалникът бе предложил няколко общински имота за продажба, после пък замяна на собственост срещу дълга, но Общинският съвет отхвърли предложенията му. Срещу тях тогава гласува дори самият Златко Марчев.

„Значи целта не е да си получат парите, а да доведат общината до хаос“, коментира градоначалникът. По думите му администрацията още днес ще обжалва в Пловдив съдебната заповед за запора на сметките, подписана от хасковския съдия Жулиета Серафимова. От Пловдивския апелативен съд ще се иска отмяна на запорите или по-мек вариант – общински имоти да послужат за обезпечение вместо банковите сметки.

Запорирани са всички сметки на общината без тези, по които идват субсидиите от държавата. Но полученият преди дни трансфер от 1.5 млн. лв. по проекта за 10-те милиона също попада в капана на запора.

„До месец смятам, че ще можем да издържим, но ако сметките останат блокирани и след това, в общината ще настъпи хаос“, прогнозира кметът. Той призна, че общината има дългове от около 6 млн. лв., но пък от друга страна има несъбрани вземания от 7 млн. лв.

Тодор Кръшков

Бел. ред. След публикуването на този текст двете местни фирми разпространиха изявления. От фирма "Марчела" заявяват, че достатъчно дълго са изчакали общината да им се издължи и изразяват убеждение, че съдът ще прецени правилно и ще разреши спора. От фирма "Европът" пък казват, че са проведели много разговори с ръковоството на община Хасково и накрая са стигнали до мнението, че това е единственият начин да получат парите си.

Подробности вижте в нашия видеорепортаж.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини