Борисов подписа оставката на Йовчев

Премиерът Бойко Борисов е приел оставката на Цветлин Йовчев като председател на ДАНС.

"Приел съм оставката. При мен депозира ли се оставка, няма случай да не я подпиша", каза министър-председателят.

Вчера председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ поиска премиерът да го освободи от длъжност.

Борисов заяви, че не може така безотговорно да се допусне изтичане на информация и най-вече тази информация да не достигне до надлежните органи. 

"Не ми е приятно, че беше депозирана тази оставка. Наличната вина, че беше допусната тази грешка, я има в г-н Йовчев", заяви още той и допълни, че Йовчев е изключително добър професионалист, но, за да бъде началник, трябва да умееш да контролираш подчинените си. 

"След отпуската, се надявам той да остане да работи за нас", каза Борисов.

Скандалът:

От няколко месеца в страната се шуми около СРС-та. Част от тях бяха разпространени публично. Преди седмица Цветлин Йовчев каза пред комисията за контрол на ДАНС в Народното събрание, че от всяка една служба е възможно да изтече информация и това го виждаме всеки ден. "Виждате, че в много по-сериозни служби избухват много сериозни, включително и шпионски скандали. Въпросът е дали съответната служба е съумяла да сведе риска от такива случаи до приемливи нива", добави той. За шпионски скандали в ДАНС Йовчев отрече тогава, но не обясни и какви са приемливите нива. "Ако се окаже, че това са СРС-та и че има нерегламентиран достъп до класифицирана информация, то считаме, че това не е приемливо за една система", каза още Йовчев.

От създаването на ДАНС Йовчев работи в агенцията като главен директор на главна дирекция "Контраразузнаване". През октомври 2008 г. напуска ДАНС. На 10 август 2009 г. Цветлин Йовчев бе назначен за председател на Държавна агенция "Национална сигурност", след като поста напусна първият ръководител на Агенцията Петко Сертов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини