Сърбия забрани шествие за Левски. Преглед на националния печат

„24 часа": Калин Георгиев става шеф на ДАНС?

Сегашният главен секретар на МВР Калин Георгиев може би ще заеме овакантения пост на директор на ДАНС, научи "24 часа" от информирани източници. В сряда досегашният шеф на родното ФБР Цветлин Йовчев подаде оставка, която премиерът прие.

Мотивът Георгиев да бъде лансиран за овакантения пост е фактът, че кариерата му в МВР е започнала през 1996 г. в Пловдив като служител на Национална служба "Сигурност" - предшественик на ДАНС.

Калин Георгиев е работил в група "Престъпления в икономиката и финансовата система, корупция", "Контрабанда", "Противодействие на международния и вътрешен тероризъм и екстремизъм". През 1994 г. преминава и обучение в Националната академия на ФБР в САЩ. Като оперативен работник е имал добри контакти със Сикрет сървис, Европол, Интерпол и щатската агенция за борба с наркотрафика ДЕА.

Смята се, че Георгиев ще бъде приет отлично от евро-атлантическите партньори на родните спецслужби. Той обаче отказа коментар пред "24 часа".

Ако Калин Георгиев стане шеф на ДАНС, постът му в МВР вероятно ще бъде зает от сегашния директор на ГДБОП Станимир Флоров, твърдят източниците на "24 часа".

Засега в агенцията след оставката на Йовчев остават другите двама зам.-директори - Иван Драшков и Веселин Марков. Те няма да подават оставки.

Според осведомени досегашният шеф на ДАНС - Йовчев, е искал да подаде оставка още преди две седмици. Причината била скандалът с изтеклите телефонни разговори от СРС. Йовчев дори информирал за намерението си Бойко Борисов, но той му казал да не го прави.

 

„24 часа": Спират маршрутките в София

 Столичната община спира маршрутките. Договорите на 6-имата превозвачи, които сега пътуват по 29 линии, изтичат през лятото. Общината обаче няма да прави нов конкурс, научи "24 часа".

"Маршрутките са изживели времето си. Те имаха своето място като бърз и удобен транспорт от единия до другия край на града. С пускането на метрото обаче има сериозен отлив на пътници, който ще продължи с тръгването на втория метродиаметър. По настояване на превозвачите вече са закрити 20 линии", обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Маршрутките ще бъдат заменени с къси автобуси, които ще свързват кварталите с метрото и най-натоварените линии на градския транспорт.

В момента се подготвя схема за допълнителните автобусни линии, която трябва да е готова през март. В нея ще бъде посочено къде и на колко минути ще се движат по-малките автобуси, до кои метростанции ще возят и с кои линии на градския транспорт ще правят връзка. Тя ще е част от транспортната схема на столицата.

"В сегашния им вид маршрутките нямат бъдеще. Сега спират, където им хрумне. Движат се в центъра. Бусчетата са стари, защото заради отлива на пътниците и изтичането на договорите операторите не могат да инвестират в нови", обясни Христов.

 

„Труд": Боядисани портокали стреснаха софиянци

Боядисани портокали паникьосаха столични потребители. Плодовете са калпаво оцветявани с червена боя, по корите им има видими с просто око червени точки, които се размазват при допир. Резултатът при опит за обелване на кората е ярко аленеещи пръсти и длани.

Следващата седмица Българската агенция по безопасност на храните ще направи проверка за качеството и произхода на цитрусите, съобщиха от нейния пресцентър вчера.

По информация от самите търговци боядисаните портокали идвали от Гърция. Според тях плодовете се оцветявали и полирали още там, за да добият по-добър търговски вид, тъй като се берат преди да са узрели.

За боядисване на портокали в ЕС е разрешен оцветителят Е121. Той има канцерогенни свойства. При опити с животни е било доказано, че понякога се наблюдава поява на тумори в черния дроб.

"Боядисването се практикува открай време. Веществата не проникват в структурата на плода и не го увреждат", коментира Александър Йоцев, председател на Асоциацията на търговците на храни.

Миналата година Брюксел излезе със становище, че всяка отделна страна членка сама трябва да реши дали позволява или не оцветяването, поясни още Йоцев. "По принцип в Еврокомисията обаче не одобряват тази практика", уточни той.

 

„Труд": Премиерът: А на мен ми казаха, че един взел 40 милиона!

"Един човек казал по една телевизия, че някой му казал, който бил чул, че някой функционер... Ядосвате ме! На мен ми казаха пък, че един взел 40 милиона, ма не знае кой е, чул някъде в парламента да се говори. Сериозно ли е това?"

С тези думи премиерът Бойко Борисов отказа да коментира по същество поредния скандал в специалните служби, който избухна днес.

Този път бомбата хвърли бившият зам.-шеф на агенция "Митници" Антоний Странджев пред в. "168 часа" и Би Ти Ви - готвел се арест срещу него и шефа на агенцията Ваньо Танов, а за да бъдат отстранени те двамата, висш функционер на ГЕРБ бил взел 4 млн. лв., за да не пречат на бизнесмен, срещу когото имало разработка. Странджев обаче не каза нито кой е предлагал подкуп, нито кой го е взел. Каза единствено, че човекът е в България. Сигналът за това му бил даден от депутата от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков (какво казва той по въпроса - виж по-долу).

Странджев дори заяви, че този разговор би трябвало да е записан и вицепремиерът Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов да са го чували.

 

„Стандарт": $1000 на ден за рейнджър

Оферти за 1000 долара на ден валят към наши рейнджъри в Афганистан. Заплатата обаче не е за участие в опасни акции, а за охрана. Западни компании са разлепили атрактивните обяви в натовските бази в Кабул и Кандахар. Става дума за работа във фирми за сигурност, които пазят дипломатически и хуманитарни мисии, както и конвои с провизии за военните в азиатската страна. Тлъстите суми нашите бойци ще прибират и за охрана на ВИП персони в размирните райони. С предимство се наемат военни, които са минали курсове на обучение в специалните части, обясниха експерти. В Афганистан има близо 40 хиляди гардове. Българските рамбовци са предпочитани заради натрупания опит в най-горещите точки.

„Стандарт": Игра на котка и мишка със зарзавата

В игра на котка и мишка започна да се превръща вносът на йорданските зеленчуци, в които бяха открити пестициди над нормите и препарати, забранени в ЕС. Търговци се заканиха, че ще заобиколят строгия контрол по родните граници, като вкарат стоката в Румъния. Оттам вариантите били два - да я продадат по пазарите в северната ни съседка или да я върнат обратно у нас. Това няма да е трудно, защото камионите ще се смятат за проверени в друга европейска страна и няма да подлежат на строг контрол на границата, коментираха експерти. На сергиите по пазара пък всичко се представя за българско производство, за да се продава по-добре. Даже да я вкараме тук, никой няма да иска да купи стока, която е от Йордания, независимо дали в нея има пестициди или не, казват обаче от столичната зеленчукова борса в Слатина. Заради проблема с откритите пестициди в йордански зеленчуци на българското посолство в кралството е връчена протестна нота, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Според него обаче това няма да предизвика международен скандал, тъй като е задължение на йорданската страна да следи какво има в зеленчуците за износ за Европа. Някой се е възползвал от вратичката в европейските регламенти, за да вкарва евтини краставици с пестициди, каза шефът на агенцията по храните Йордан Войнов. Той препоръча продуктите да се мият добре и да се обелват преди консумация. Това до голяма степен премахва вредните вещества. Войнов съобщи, че предстои проверка и на цитрусовите плодове за остатъци от химикали.

„Монитор": Сурогатните майки на заплата

Сурогатните майки, или жените, които се наемат да износват чужди бебета, ще вземат заплата. Възнаграждението, които те ще получават, за да износят чуждото дете, няма да се плаща от държавата, а от биологичните родители. Това предвижда проект на закон за заместващото майчинство, който подготвя в момента депутатката от „Атака" Калина Крумова заедно с екип от юристи, лекари и психолози. Това ще бъде първият нормативен акт, който урежда този въпрос у нас.

Досега български двойки пътуваха за утроби под наем в чужбина, където въпросът отдавна е уреден със закон.

Майките под наем ще износват плода, след като той бъде заченат с генетичен материал от биологични родители а впоследствие ще им бъде имплантиран по метода ин витро.

 

„Монитор": Сърбия забрани шествие за Левски

Сърбия забрани шествие из улиците на Босилеград по повод 138 години от обесването на Васил Левски, което трябваше да се проведе днес. Първоначално от ВМРО обявиха, че сръбската държава е забранила изцяло честването на Апостола, което предизвика гнева на външния министър Николай Младенов.

Забраната на честването на Левски в Сърбия е срам за народ, който заедно с България се е борил за свободата си. Няма да остане без последствия", написа Младенов в профилите си в социалните мрежи Facebook и Twitter. В коментарите под публикацията му той заявява, че има някои традиции, които не трябва да се нарушават. "Васил Левски е историческа фигура, по-голяма от самата България. В София е погребан сръбският крал Стефан II Милутин - историята на всички ни е толкова преплетена", написа външният министър. Той смята, че подобни административни хватки и забрани са неща, които трябва да оставим в миналото, както и истеричните реакции.

„Монитор": Костов да върне онези 600 млн. в швейцарски банки

Иван Костов да изтегли спестяванията си от швейцарски банки и да подпомогне държавния бюджет с тях, щом е толкова загрижен за него. Това призова лидерът на „Атака" Волен Сидеров и уточни, че доколкото му е известно, експремиерът е заделил 600 млн. лв. във влогове.

Призивът към Командира бе отправен вчера по време дебат в парламента за предложението заплатите на депутатите да останат във фризера. Дискусията прерасна в двучасов лют скандал. Костов и Сидеров си размениха остри реплики, след като лидерът на „Атака" обяви, че в пленарната зала има хора, които са натрупали стотици милиони от ограбване и не се нуждаят от депутатската си заплата, за да се издържат. Именно Костов бил сред депутатите милионери убеден е шефът на „Атака". В отговор на констатацията му бившият премиер се закани да заведе дело за клевета срещу него, ако не върне думите си назад. Вместо това обаче Сидеров се зарече да продължи да повтаря, че докато Командира е бил начело на държавата, България е била разграбена.

 

„Дневник": Прокуратурата иска СРС-та без филтър от службите

Цялата информация, събрана със специални разузнавателни средства (СРС), да се пази с години и да се предава на прокурора, а не както сега той да получава само извадки, подбрани от службите. Това предлага прокуратурата като мярка за ограничаване на злоупотребите със СРС.

Това на практика означава функциите на специализираната дирекция в МВР СДОТО и на ДАНС, чиито служители извършват подслушването по разследвания за престъпления, да станат изцяло технически. Ако искането се приеме, тези служби няма да имат право да пресяват по своя преценка разговорите, които предават на обвинението, за да се използват като доказателства. Прокуратурата дори иска софтуер да превръща записите в разпечатки, за да се избегне човешкият фактор.

Магистратите поясниха, че искането им не е свързано със скандала с изтеклите СРС от разговори на шефа на митниците Ваньо Танов, а работели по тази концепция от месеци. Ако идеите им бяха осъществени по-рано, прокурорът по разследването щеше да получи всички записани разговори и само негова щеше да е преценката кои от тях са годни за доказателства.

Освен това след изтичането на записите експертизата щеше да има възможност да сравни разговорите от флашките на в. "Галерия" с оригиналните записи, тъй като те нямаше да бъдат унищожени. Така бързо щеше да стане ясно и дали репликите са истински и да може да се търси отговорност в замесените в скандала.

 

„Сега": Три правителства са прахосали над 24 млрд. лева

Всеки трети лев, даден на държавата, отива нахалост. 38% от парите, които данъкоплатците внасят в бюджета, после отиват в ръцете на армия чиновници, които не произвеждат нищо добро за обществото, и могат да се нарекат "провал". Това е шокиращият извод, до който са стигнали експертите от Института за пазарна икономика в своя анализ "Успехите и провалите на българските правителства 1998 - 2009".

Те са хвърлили огромен труд да прегледат всичките 586 одита на Сметната палата, посветени на централната власт, за 12-годишния период на проучването.

Общата сума на "провалите" на три български правителства е 24 119 054 571.92 лв., т. е. от 1998 до 2009 г. чиновниците са похарчили неефективно над 24 млрд. лв. от държавния бюджет. Това прави цели 38% от излетите през периода 63 млрд. лева. Това е цената, която гражданите и бизнесът плащат за некадърността и недобросъвестността на хората по високите етажи на властта. Още по-тревожно е, че при внимателен прочит на одитите могат да се открият 937 млн. лв., които са чисти загуби, т. е. директно откраднати пари от данъкоплатеца чрез една или друга схема за измами или просто заради нечия чиновническа неграмотност и нехайство. Всичко това прави изследването на ИПИ най-скандалното разкритие за провала на публичните финанси през последните години и за греховете на трима премиери, трима финансови министри и техните екипи.

 

„Дума": 60 пъти повече българи с доход над 1 млн. лв.

През 2008 г. богатите българи, регистрирали официални доходи за над един милион лева, са били 87 души. В годината на най-тежката криза - 2009-а, техният брой намалява три пъти и достига до 28. През миналата 2010 г. обаче има рекордно нарастване на официално богатите у нас. По данни на данъчните те са станали 1673 души. Това означава, че броят на богатите нашенци само за година е нараснал с 60 пъти. Според говорителя на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров това е добре, защото богатите хора били двигател на икономиката. Това, че един човек е богат, не е порок. По неговите думи обаче интересът на НАП е всеки един, независимо дали е богат или беден, да плаща данъци върху пълните си възнаграждения.

Според Бъчваров в "клуба на богатите" в България има подмладяване. Имало хора на възраст около тридесет години, които декларират доходи от над един милион лева. Бъчваров уточни, че това са образовани млади специалисти и бизнесмени. По-голямата част от тях получавали доходи като управители или членове на управителни или контролни органи на различни компании. Приходите на официално регистрираните през 2010 г. милионери са основно от договори за управление и контрол, консултантски възнаграждения, доходи на рентиери и др.

Според Росен Бъчваров, палитрата на милионерите е широка и "няма определена професия, сектор или възраст, която да е т.нар. милионерска печеливша група". Явно, у нас няма "златна мина", която да генерира милиони. Има обаче места, където богатството е в особено голяма концентрация. Това са големите градове в България. Златният медал за "гнездо на милионери" печели София, среброто отива в Стара Загора, бронзът - в  Пловдив, предаде profit.bg. Парадоксалното е, че рязкото увеличаване на богаташите у нас през последната година се дължи на кризата. Поради свиване на пазара и дългове към банките много компании бяха принудени да продадат бизнеса си или част от него. Това се случи и с един от най-богатите българи, който продаде през годината няколко от своите предприятия. Парите от продажбите се обявяват в данъчните декларации като приходи.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини