Фалшиви накладки за 400 хил. лева иззети при спецакция

Мащабна специализирана операция по пресичане и предотвратяване на престъпната дейност на организирана група, занимавала се с незаконно разпространение на фалшиви авточасти се проведе на територията на страната.

В акцията са участвали служители от сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт” при ГДБОП, техните колеги от териториалните звена и полицаи от столичното Второ РУП.

По време на акцията са открити фалшиви накладки за автобуси, с търговска марка „BERAL”. Установено е, че основният търговец-дистрибутор е софийска фирма. Тя предлагала накладките с неясен произход, предимно внос от Турция, в магазини, складове и сервизи на територията на страната – София, Русе, Видин, Силистра, Пловдив и Велико Търново. Правоносител на марката „BERAL” по реда на Мадридската спогодба с действие на територията на Република България е фирма “FEDERAL – MOGUL Friction Produkts GmbH”. Фалшивите накладки се различават от оригиналните  по дизайн и по качество.

В хода на разследването са проверени седем адреса, иззети са около 8 000 накладки. Според експерти цената на оригиналните за комплект е 180 лв. По първоначални данни нанесените щети възлизат на около 400 000 лева.

Срещу нелегалните търговци са образувани пет досъдебни производства по чл. 172 Б НК за извършени престъпления срещу индустриалната собственост.

Системните действия на ГДБОП по противодействие на организираната престъпност в областта на посегателствата над интелектуалната и индустриалната собственост са в изпълнение на Стратегията на МВР и Плана за действие, приет от “Съвета за защита на интелектуалната собственост”.

Накладките като най-важен компонент от спирачната система на превозните средства са от изключително значение за автомобилната безопасност и сигурността на пътниците. Статистиката показва, че 1/3 от пътните инциденти в страната са вследствие на неизправност в спирачната система на автомобила, като повечето от случаите завършват с трагичен край.

Източник: mvr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини