Код жълто: Бурен вятър и сняг до 20 см утре

В 18 области в страната за утре е обявен код "жълто" по отношение на очакваната метеорологична обстановка.

В интернет-страницата на НИМХ при БАН се посочва, че се очаква снеговалежът в Северозападна и Централна Северна България да достигне до 10-15 сантиметра. Същото количество сняг е прогнозирано и за Софийска област и за град София. До 20 сантиметра се очаква да достигне снежната покривка в Благоевградско, Смолянско, Кърджалийско и Хасковско.

Вятър с пулсации до над 70 километра в час се очаква по цялото Черноморие, който ще доведе и до усилване на морското вълнение.

През следващото денонощие времето над страната ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, които към края на утрешния ден в Северна България и високите полета на Западна ще започнат да преминават в сняг, като през нощта срещу неделя в много райони и на Южна България се очаква да го обърне в сняг. 

По-значителни количества валеж - до 20-25 л/кв. м се очакват в Южна България. Ще духа източен вятър, който утре ще се ориентира от североизток и ще започне да се усилва - в Източна България до умерен и силен и с него ще прониква студен въздух. Минимални температури между 0 и 5 градуса, максимални, предимно между 3 и 8 градуса, но в много райони минималните температури ще са вечерта, а максималните сутринта. 

В планините ще бъде облачно със снеговалежи. Ще духа умерен и силен вятър от изток-североизток. Максимални температури - на 1200 метра около 2, на 2000 метра около минус 1 градуса. 

По Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа умерен и силен североизточен вятър. Максимални температури между 5 и 7 градуса. Температурата на морската вода е 5 - 6 градуса.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини