Брюксел: Много арести, малко обвинения. Вестниците в събота

"Стандарт": Брюксел: Много арести, малко обвинения

Еврокомисията похвали България за реформите в съдебната система, МВР и митниците. Брюксел обаче поиска да продължат промените, за да се подобри борбата с икономическите и финансови престъпления, корупцията и конфликта на интереси, както и да има повече повдигнати обвинения. ЕК публикува вчера междинния доклад за България за напредъка на страната ни в борбата с престъпността и корупцията през последните шест месеца.
Като напредък експертите на Брюксел посочват, че през последните шест месеца страната е създала спецсъд за дела, свързани с организираната престъпност. Отбелязва още и създаване на центъра за борба с престъпността към правителство, за която правителството е отделило 4 млн. евро за 2011 г., както и на правната рамка за отнемане на имуществото, придобито по престъпен начин. В същото време обаче се посочва, че София продължава активно да се бори с престъпността чрез полицейски проверки и арести, но до този момент тези действия са довели до малко на брой повдигнати обвинения.


"Сега": ЕК поиска спешни мерки срещу черните каси на партиите

Европейската комисия не е доволна от изпълнението на препоръките си по отношение на финансирането на българските партии и предизборните кампании и настоява България да се придържа към докладите на Групата на държавите, борещи се срещу корупцията, към Съвета на Европа (ГРЕКО). Това се разбира от оповестения вчера междинен доклад на ЕК.

Още през октомври м.г. ГРЕКО направи 16 препоръки към законодателя, но при подготовката на Изборния кодекс част от тях бяха отхвърлени или съществено променени. Законът бе приет набързо в последните дни преди Нова година. Така например депутатите пренебрегнаха искането да се забранят кешови плащания над размера на минималната работна заплата, т.е. 240 лв., за предизборна кампания. Мнозинството записа таван за дарения на ръка от 1000 лв. Над тази сума те трябва да минават по банков път, за да могат да се проследят транзакциите и да се гарантира прозрачност на партийното финансиране. В кодекса бе записано още, че дарения могат да правят само физически лица на стойност до 10 000 лв.

"Стандарт": Сърбия не позволи поклон пред Левски

Левски нажежи до червено границата със Сърбия. Комшиите поругаха паметта на Апостола, затваряйки браздата за българи. Причината е забраненият от сръбската полиция митинг в Босилеград. Цял автобус с ченгета с бронирани жилетки бе изсипан на ГКПП Рибарци-Олтоманци още вчера сутринта. Българите бяха държани с часове пред рампата, без да се дава обяснение за проблема. Повече от час униформените оттатък кльона държаха в плен кмета на Кюстендил Петър Паунов. Чак следобед "Атака" успя да пробие блокадата и да влезе на сръбска територия.
Още преди два дни полицията в Босилеград забрани честванията пред паметника на Васил Левски. Оправданието бе, че митингът ще блокира движението в градеца и ще пречи на местните.


"Труд": Сърби тормозят българи, София си подкрепя Белград


Десетки български граждани бяха върнати от граничните ни пунктове със Сърбия, защото искаха да почетат паметта на Апостола на свободата пред паметника му в Босилеград. Тези, които успяха да преминат и да поднесат цветята и венците си, изтърпяха часове мотаене и заяждане на границата.

В същото време от българското външно министерство обясниха, че не са сигурни дали ще подадат сигнал до Брюксел за нарушаване правото на свободно преминаване на границите, докато не се уверят, че има "повтаряемост" на този феномен. Но пък заявиха, че продължаваме да подкрепяме Сърбия по пътя й към ЕС.

"24 часа": Рекорд! За 2 часа пращат в затвора братя крадци

Двама братя рецидивисти опитаха първи новото електронно оръжие на прокуратурата в действие. След ареста им от полицията само за два часа те получиха присъда от Софийския районен съд и бяха вкарани директно в затвора. Светкавичното правосъдие стана възможно, след като през миналата година обвинителите въведоха единна информационна система, която брои бандитите с повече от 2 висящи дела. Така прокурорите веднага разбират дали и колко пъти някой е прекрачвал закона.

Само за месеци от улицата са прибрани над 350 апаши.

"Стандарт": Търсят жена за шеф на ДАНС

Жена да оглави Държавната агенция за национална сигурност. Това е един от вариантите, които се обсъждат, научи "Стандарт" от високопоставен източник. В публичното пространство вече се появи и първото име за шеф на родното ФБР - на шефа на столичната структура на ДАНС Бисер Борисов.
"Възможен вариант за председател на ДАНС е и новият зам. вътрешен министър Димитър Георгиев", заявиха пред "Стандарт" информирани. По думите им и Димитър Георгиев, и главсекът на МВР Калин Георгиев се ползват с добро мнение от чуждите служби, затова и премиерът Бойко Борисов гледал на тях като възможни кандидатури за председател на родното ФБР. "Все още се умува дали да бъде вътрешен човек от ДАНС, или да е от структурите на МВР", обясниха още запознати.

"Сега": София спира маршрутките

12 години след пускането им маршрутките на София ще отидат в историята. Това лято изтичат договорите на превозвачите и нов конкурс няма да се прави, потвърди вчера зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Вместо това ще се търсят кандидати за линии с по-малки автобуси. За разлика от маршрутките обаче те няма да свързват далечни квартали и да спират по желание на пътника, а ще служат само за довеждащ транспорт до останалите транспортни линии и най-вече метрото. Ще спират единствено на определени спирки.

"Стандарт": Доган търси акушерите на ДПС

Ахмед Доган иска комисия да провери раждането на ДПС. Това обяви в края на 5-часовото заседание на Централния съвет на партията Сокола. Той слушал дълго дебатите покрай изключването на Касим Дал от партията и взел думата за кратко. Доган предложил на Централния съвет, ако счете за нужно, да бъде сформирана комисия, евентуално и с международни експерти, която да провери всички обстоятелства около създаването на ДПС. В тази идея съпартийците му разпознаха думите на Касим Дал, че ДПС е продукт на Държавна сигурност. В редица изявления бившият зам.-шеф на ДПС обясняваше, че е силно разочарован и потресен от подробностите около агентурното минало на Доган и че заради това има и съмнения с какви цели е била създадена формацията.
Ако се окаже, че обвиненията на Касим Дал са верни, съм готов да понеса всяка отговорност пред партията, ако обаче се окаже, че не са верни, нека Касим Дал се извини на вас, защото аз лично извинения няма да приема, казал лидерът на ДПС пред съпартийците си.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини