Левски събра Бойко и Първанов. Вестниците в неделя

 

„24 Часа": Левски събра Бойко и Първанов

Паметникът на Васил Левски в София бе отрупан с цветя часове преди официалната церемония за 138-ата годишнина от гибелта на Апостола.
Премиерът Бойко Борисов се включи в литийно шествие от черквата "Света София" към паметника. На площада той се ръкува с президента Георги Първанов. Там бяха още шефката на парламента Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, вицепремиерът Цветан Цветанов.
Транспортният министър Александър Цветков участва в честването в двора на Къкринското ханче. Той дари на ловешкия музей пано с марки с лика на Апостола.
Въпреки обилния снеговалеж много хора от цялата страна се включиха в традиционния туристически поход "Последният път на Апостола".
Вчера бе вдигната блокадата на българо-сръбската граница, въведена от сръбските власти на ГКПП Рибарци - Олтоманци предния ден. Намеси се външното ни министерство.


Стандарт": Сърбия вдигна барикадите

В Деня на Апостола сърбите пуснаха в Босилеград кюстендилския кмет Петър Паунов. Той и шефът на общинския съвет в града Васил Иванов успяха да преминат без проблем ГКПП Рибарци и да поднесат венци на паметника на Васил Левски в малкото градче на комшиите. Чрез шефа на културно-информационния център в Босилеград Иван Николов кметът дари българите в сръбския град с мартенички и игри за децата.
В петък гръмна скандал, тъй като пътуването на Паунов и група нашенци бе осуетено, защото граничните власти не ги допуснаха за планираното поклонение в Босилеград в памет на Апостола. Властите в Белград са наредили български граждани да бъдат блокирани на границата. Това коментира за "Стандарт" вчера Паунов. По думите му в петък в малкото градче Босилеград имало 170 полицаи с бронирани жилетки. "Стояхме час и половина на границата, обясниха ни, че трябвало консулът да дойде от България, за да ни преведе", разказа Паунов. Той допълни, че никога досега не е имало проблем при преминаването на браздата.
"Но видяхме заповедта за забрана на честванията - пишеше, че "били против закона и морала". Сънародниците ни там едвам крепят националния дух, вижда се, че живеят в мъка. Разбрахме, че радикални депутати от групата на Воислав Шешел са инициаторите на заповедта за забрана на поклоненията", разказа още Паунов.

„Труд": Алексей Петров похвали ръководството на БОРКОР

Назначаването на Сертов е знак, че корупцията няма цвят, заяви бившият съветник в ДАНС Алексей Петров в коментар за назначаването на Петко Сертов за заместник-директор на новия Център за превенция на организираната престъпност и корупцията (БОРКОР).
Другият заместник-директор на центъра - Елеонора Николова, той определи като „стойностен избор", съобщи БНР.
Според Алексей Петров, подалият оставка председател ДАНС Цветлин Йовчев няма вина за проблемите в агенцията: „Ако там са се случили сериозни неща, а аз съм убеден, че това е така, трябва да се търси персонална отговорност. Ако някой е пречил тази институция да си върши работата за това, за което е създадена, най-малко виновен за това е председателят. По-скоро неформалният председател, който се казва Иван Драшков".

 „24 Часа": Странджев се кани да емигрира

"По всяка вероятност ще напусна страната. Не мога да живея в тази държава, съжалявам много", заяви бившият зам.-шеф на митниците Антоний Странджев пред радио К2. Така той реагира на скандалите със СРС-та и изказването на депутата от ГЕРБ Иван Петров, че Странджев носи персонална вина за корупцията в митниците.
Ще променим законите, така че подслушваните да научат за това, ако в съда не се внесе обвинителен акт, каза пред "Дарик" правосъдният министър Маргарита Попова. Всеки ще може да търси обезщетение от държавата, ако е слушан без основание. Според Попова изборът на Петко Сертов за шеф на БОРКОР е на премиера Борисов. Работещите в бюрото няма да вземат заплати, ще са щат в други ведомства.

 „Стандарт": 150 села призраци

В над 150 български села няма кой да те напсува и куче да те ухапе. В 43 пък печките топлят само по един човек. В края на преброяването статистиката ще бъде още по-смразяваща, алармират от Асоциацията на българските села. След 10 години напълно пусти ще са още 1000 райски кътчета. Не само гайдар, но и жив чиляк няма в село Гайдари край град Трявна, каза за "Стандарт" шефът на статистиката в Габрово Георги Цветков. Вицешампион по обезлюдяване е Великотърновска област. Там 39 са селата призраци. При всяко преброяване обаче анкетьорите обикалят пущинаците, за да регистрират останалите без стопани къщи. Инак преброителите са свидетели на десетки куриози. Семейство от Сливен забравили да преброят двегодишното си дете, баба отказала да си даде ЕГН-то.

 „Стандарт": Отрова с дъх на портокал

Мъж бере душа, след като изпи бутилка с натурален сок, в която най-вероятно е имало киселина. 59-годишният варненец Н.Д. е настанен в хирургията на болница "Света Анна" в морската столица с тежки изгаряния на гърлото, хранопровода, трахеята и стомаха. Състоянието му продължава да е тежко, но няма опасност за живота му, обясниха лекари пред "Стандарт".
Инцидентът е станал в петък. Пострадалият бил в компания с още трима, които спрели на бензиностанция ОМВ в квартал "Чайка". Мъжът взел шише сок на австрийската марка "Раух" и жадно го изпил. Течността направо го попарила. Приятелите му извикали веднага линейка на спешна помощ, а от там уведомили Второ РПУ. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, съобщи за "Стандарт" районен прокурор Вяра Алексиева. Тя посочи, че цялата партида шишета с натурални сокове е иззета от търговския обект на бензиностанцията. Назначена е и експертиза за изясняване на съдържанието на натуралния сок и дали има опасна киселина в него.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини