До 5000 лв. глоба за зеленчук без етикет. Преглед на националния печат

„24 часа": До 5000 лв. глоба за зеленчук без етикет

От 600 до 5000 лв. е глобата за плодове и зеленчуци, които се продават по пазарите без табелка откъде идват. Още днес тръгват масирани проверки първо по борсите, а после и на пазарите, съобщи зам.-шефът на агенцията по храните Антон Величков.

Те са заради 100-те тона йордански домати, краставици и пипер, в които бяха открити пестициди до 10 пъти над нормата. В екипите има по 3-ма инспектори - от фитосанитарен, здравен и качествен контрол. Трите служби, обединени сега в агенция, преди проверяваха поотделно, без да сверяват информацията си. Стоката от Йордания сега се проверява още на границата съвместно с митниците, каза Тенчо Тенев, зам.-шеф на агенцията по храните. Консулът на Йордания обещал, че страната ще затегне контрола върху недобросъвестни производители.

Така няма да се стига до връщане или унищожаване на тонове зеленчуци, пристигнали вече у нас.

От 600-700 проби, изследвани в РИОКОЗ, само 2-3% показват наднормено съдържание на пестициди, каза Тенев.

 

„24 часа": Ренета Инджова спряла пресконференцията на Алексей в „Токуда"

„Аз спрях пресконференцията на Алексей Петров в болница „Токуда". Това заяви уволненият преди дни изпълнителен директор на здравното заведение Ренета Инджова пред Нова телевизия.

"Болницата дава пресконференции, а пациентите могат само да се оплакват от обслужването", каза тя и отрече да е част от екипа на Трактора.

Бившият служебен премиер обясни, че не знае мотивите за уволнението си. „В един и същи ден получих предизвестието с едномесечен срок за отстраняването от поста и писмото за уволнение", обясни Инджова. Това се случило след като тя посетила Япония с делегацията на премиера Бойко Борисов и там се срещнала с ръководството на болницата. Дни след това японските собственици пристигнали в България и Инджова била уволнена. Това станало, въпреки добрите финансови показатели, които постигнала.

Инджова предположи, че един от мотивите за отстраняването й може да е отказът й да се съгласи с „насилственото дарителство" на пациентите за здравното заведение, тъй като го смята за икономически несъстоятелно. Докато била в Япония обаче ръководството на "Токуда" обявило, че го въвежда.

Ексшефката на болницата настоя нейното име да не бъде свързано с никакви действия на здравното заведение след 3 януари 2011 г., откогато не се води на работа там. Инджова иска да получи ясни обяснения за уволнението й и оценка за работата си.

 

„Труд": Таван 1,30 лева за таксита

Максималната цена на таксиметровите услуги в София и големите градове би трябвало да е под 1,30 лева на километър. Това обяви транспортният министър Александър Цветков пред "Труд".

Според него всички изчисления за по-висок праг са нереални и не би трябвало да срещнат одобрението на общинските съвети, които според новия Закон за автомобилните превози ще определят горната граница на таксиметровата тарифа.

У нас по-високи са цените на таксиметровите услуги през нощта. Така максималната цена на жълтите коли през деня би трябвало да е не повече от 1-1,10 лв./км.

"Обсъжданите варианти за максимални цени на таксиметровите услуги за мен са твърде високи. Нашите разчети за София и другите големи градове показват, че прагът не би трябвало да е под 1,30 лв./км." Това обяви пред "Труд" министърът на транспорта Александър Цветков.

Сметките били направени на базата на нов автомобил, който струва 35 000 лв., и при гарантиран доход от 1000 лв. на месец с плащане на всички осигуровки и данъци.

1,30 лв./км е абсолютният максимум при най-неблагоприятните условия за нощната тарифа. Дневната трябва да е по-ниска, каза министърът. Според Цветков предлаганите от някои таксиметрови компании тавани от 1,70-1,80 лв. са необосновано високи.

 

„Труд": ГЕРБ прави съюзи след изборите дори с ДПС

ГЕРБ ще участва самостоятелно на предстоящите местни и президентски избори. По места обаче не са изключени следизборни съюзи, включително и с ДПС.

Това призна вътрешният министър Цветан Цветатнов, който оглави националния предизборен щаб на управляващата партия. Той даде за пример Разград, където и сега общинарите от ГЕРБ и ДПС си сътрудничели по много теми. В същото време обаче подобен съюз в Кърджали бил напълно изключен.

Пред "Труд" шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова, която е и член на щаба, заяви, че ГЕРБ биха приели подкрепа за своите кандидат-кметове от партии в център-дясно, както и от "Атака". Управляващите си поставят за цел да подобрят резултатите от 2007 г., когато техни кметове победиха в 10 областни центъра, а партията спечели 993 общински съветници.

Анализ по общини пък ще покаже кои от сега действащите кметове на ГЕРБ ще бъдат подкрепени от партията и за втори мандат. Решаващ ще е отчетът, който още тези дни градоначалниците ще направят за свършеното и несвършеното от предизборната им програма отпреди четири години.

От ГЕРБ представиха и изискванията за своите потенциални кандидати за кметове и общински съветници.

 

„Стандарт": Белезници за Килърите 3

Трета банда за поръчкови убийства ще бъде арестувана всеки момент. Това разкри пред "Стандарт" вътрешният министър Цветан Цветанов. Групата на Килърите 3 е от трима души. Около 2000 година те са ликвидирали криминално проявен мъж, след което са хвърлили трупа в язовир. "Същата банда е отговорна и за опит за убийство на известен подземен бос преди няколко години", допълни Цветанов. Според запознати става въпрос за един от тарторите на наркомафията. Първата група за мокри поръчки бе разбита през лятото на миналата година. За неин лидер е сочен шефът на федерацията по сумо Петър Стоянов. Той и аверите му са обвинени за 2 убийства и две неуспешни покушения. Бандата на Килърите 2 се води от Йосиф Йосифов-Йоско Безденеца, а в списъка им за набелязани жертви са били Христо Върбанов-Ицо Папата и ромският лидер Цветелин Кънчев.

„Стандарт": 2000 българи изгубени в Либия

Откоси от тежки картечници, единични изстрели, експлозии от минохвъргачки и РПГ, ракети от хеликоптери, пушек, прах и мъртви тела навсякъде по улиците на град Бенгази. Шестият ден от протестите срещу 41-годишния тоталитарен режим на Муамар Кадафи се превърна в невиждана и по време на война касапница, която побърканият полковник спретна за собствения си народ, а в капана на безумието без никакви комуникации и сигурност се оказаха близо 2000 българи, живеещи и работещи в Джамахирията.

Между 104, според организацията "Хюман Райст Уотч", и 220 са брутално разстреляни, а повече от 900 са ранени, предимно в главата и гърдите, от куршуми на армията заради това, че са надигнали глас за погазени човешки права и свобода на изразяване.

Бенгази, традиционна крепост на опозицията срещу Кадафи, който открай време се е зарекъл да не стъпва в този град и заради неприязънта на жителите му към него, детрониран като столица в полза на Триполи още щом Кадафи идва на власт след преврат през 1969 г., е на път да се превърне в символ на мъченичество.

Протестиращи излизат по улиците, властите стрелят по тях. На следващия ден техни събратя излизат да ги погребат и биват застреляни също. Такъв е омагьосаният кръг на насилието в Бенгази, твърдят очевидци. Вчера схемата се повтори и армията стреля по демонстранти, излезли да погребат убитите в петък и събота. Пострадаха най-малко четирима души.

„Монитор": Липса на eксперти блокира делата срещу мафията

Знакови дела срещу организираната престъпност и известни политици са блокирани заради липса на вещи лица. Все повече експерти отказват да дават становищата си по шумни процеси, защото се страхуват от саморазправа, не получават защита от закона, а хонорарите им са ниски и се бавят с години, научи „Монитор".

Последното дело, за което не могат да се намерят вещи лица, е срещу бившия военен министър Николай Цонев, обвинен в предлагане на крупен подкуп на следовател, съобщиха източници на вестника. Един по един експертите от Софийския градски съд отказват да изследват събраните веществени доказателства от съображения за сигурност.

„Ако едно лице е успяло да извърши злоупотреби за милиони, едва ли ще го сбърка да даде 5-10 хиляди лева, за да въздейства на хората, от които зависи изходът от делото му", коментираха неофициално част от експертите.

Други дела, които са били „спънати" от вещи лица, са процесите срещу несебърския наркотрафикант Димитър Желязков-Очите, бившия премиер Сергей Станишев, енергийния бос Христо Ковачки, както и срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините. Част от лекарите, преглеждали аверите на двамата сикаджии в ареста, дори бяха разследвани за лъжесвидетелстване и издаване на фалшиви болнични.

 

„Монитор": Гимназистите оредяват с 6000

Рекордно малко ученици ще приемат след 7 клас гимназиите тази година заради демографската криза. Школата в цялата страна ще опустеят с 6000 тийнейджъри, които са повече от достатъчни да запълнят всички столични гимназии в 8 клас, показа проверка на „Монитор".

Причината е, че точно 14 години навършват родените през 1997 година, когато заради хиперинфлацията и ниските доходи повечето семейства не планираха деца.

В момента просветното министерство реди план-приема за учебната 2010/2011 година, а директорите в цялата страна са в паника как да запълнят школските редици от септември. 57 421 са всички седмокласници тази година, сочи официалната статистика на МОМН.

„Монитор": Фандъкова пак в битка за София

Йорданка Фандъкова най-вероятно ще е кандидатът за столичен кмет на ГЕРБ на местния вот в края на годината. Това заяви вчера вицепремиерът и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Окончателното решение ще се вземе от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, но според Цветанов към този момент софийската структура на формацията застава зад кандидатурата на сегашния градоначалник на София.

Фандъкова е вторият официално обявен кандидат, след като преди време МВР шефът съобщи, че бургаският кмет Димитър Николов отново ще влезе в битка за кметското място в морския град. Вчера вицепремиерът обяви, че партията ще се бори и за свой кмет във Варна.

Пловдив е другият важен град, категоричен е Цветанов. Според него сегашният градоначалник Славчо Атанасов е спечелил изборите през 2007 г. благодарение на подкрепата на ГЕРБ.

 

„Дневник": Регистър с грешки спъва европроекти на бизнеса

Сгрешени данни в регистъра на държавните помощи лишават фирмите от шанс да получат еврофинансиране. За проблема сигнализираха консултанти и компании, пострадали от несъответствието.

Въпросът се появи на дневен ред, след като голям процент проекти по няколко схеми на оперативната програма "Конкурентоспособност" отпаднаха заради разминавания между декларираните от компаниите данни и тези в регистъра. Според фирми и консултанти в регистъра понякога се вписват не реално изплатените суми по приключили проекти, а първоначално договорените.

Като бенефициенти попадали фирми подизпълнители. При повече от един ползвател на помощта в регистъра се записвала само водещата фирма, въпреки че не получава цялата сума. Имало и случаи, при които бенефициенти са служителите на фирмата, но тя е записана като получател.

Регистърът се администрира от Министерството на финансите. В него се записват минималните помощи (до 200 хил. евро), които според правилата на Брюксел не влияят на конкуренцията, но и които кандидатите за еврофинансиране трябва да декларират.

 

„Сега": Близо 600 000 българи нямат достъп до личен лекар

582 809 български граждани живеят на места, където няма лични лекари, сочи справка на Министерството на здравеопазването. Това е населението на градовете и селата, към които няма достатъчно интерес от страна на джипитата. Данните са събрани от МЗ във връзка с новата здравна карта на страната, в която пише и колко е минималният и максималният брой общопрактикуващи лекари, нужни за покриване на нуждите на населението.

Общо незаетите лекарски практики у нас са 424, но броят на населените места без лекар е по-голям, тъй като част от практиките обхващат по няколко села. Става дума за неатрактивни райони - слабо населени, планински и отдалечени. Най-много незаети практики има в област Кърджали - 51. Сериозен недостиг на лекари има и в областите Търговище и Силистра - по 27 незаети практики, Варна, Ловеч и Пловдив - по 26, Разград и Русе - по 25. Прави впечатление, че част от тях са и в по-малки градове, не само в села. Липса на лични лекари няма единствено в София-град, Габрово и Враца.

 

„Дума": В 200 села не живее никой

По официална статистика около 200 са българските села призраци, в които не живее никой. Още по-стряскащ е фактът, че те се увеличават с 10-15 годишно.

В над 500 села жителите са от 10 до 50 човека - възрастни и болни, на които никой не осигурява здравна помощ. За тях няма редовни автобусни линии, училищата и медицинските пунктове отдавна са закрити. Не само в селата призраци от десетилетия не се е раждало дете.

Градското население в България преди сто години е било 20%, сега тенденцията е обратна.

Отливът от селата към градовете в годините на прехода е изкуствено предизвикан, смятат учените. Според тях, ако сегашните тенденции се запазят, след 50 години в България няма да има селско население. Специалистите са категорични, че това е недопустимо за държава-членка на Европейския съюз, работеща по програми за регионално развитие.

2/3 от бюджета на ЕС е свързан със селските райони, припомнят изследователите и изтъкват, че именно обезлюдяването на родните села води до сериозен проблем в усвояването на евросредства.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини