РИОСВ: Сметището в Гарваново не вреди на природата

Това, не е вредно за природата

Трикратното разширение на гарвановското сметище няма да се отрази на природата, нито на екологичната мрежа Натура 2000, където попадат предвидените за боклук декари. Това отговориха от регионалната еко инспекция на въпрос на Haskovo.net, не се ли пренебрегват по този начин забранителните режими изисквани от Натура. За да не извършват стопанска дейност в земите си, ако те са в Натура, например, селските стопани получават парична компенсация за всеки свой декар.

„Ако трябва да спазваме забранителните режими по еко-мрежата, в една трета от областта развитието трябва да спре“ посочи Димитър Илиев. На наша територия се намира една от най-големите зони в натура „Източни родопи“. „ В цяла Европа, териториите заети от Натура 2000 са около 15-17 %. В България стигат до 1/3 от площта на страната, възмутиха се еко инспекторите.

„Да, едно местообитание на защитени животни ще бъде унищожено, но това ще е единствената щета от сметището край Гарваново“ каза експертът Любомир Дайновски. Пък и сметището вече си съществувало и теренът така или иначе бил увреден.

„Увреждането на природата там е заради лошото управление на отпадъците от страна на община Хасково“ допълни Илиев.

След положителният ОВОС/ оценка на въздействието върху околната среда/, Гарвановското сметище ще се увеличи от 78 декара на 280 дка, въпреки че на общественото обсъждане в Гарваново, мнозинството жители на селото се изказаха „против“.

Предстоящото разширяването ще се финансира с 12 млн лева от европейският фонд за регионално развитие.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини