500 лв. глоба за хазяин, ако не дава квитанция

До 500 лева глоба ще отнасят хазяите, които не издават служебна бележка на наемателя им за сумата, която той е платил. Санкцията се въвежда, за да могат да се контролират парите, които се разменят като наем. Квитанции се продават в книжарниците. Това обяви на брифинг шефът на НАП-Хасково Павлина Пашинова. Тя напомни, че от тази физически лица и самоосигуряващи се, които позват помещения под наем, имат ново задължение. Те ще плащат авансово, до 10-то число на месеца, данък от 10 процента от размера на наема. Досега това беше задължение на хазяите. Физическите лица ще го отразяват както до сега в годишната данъчна декларация.

За още една промяна напомни Пашинова. Тя засяга земеделските и тютюневите производители, които вече ще плащат данък общ доход. В годишната данъчна декларация вместо приложение № 8, те ще попълват приложение №3.

Данъчни декларации ще се приемат до 2 май тази година, казаха от НАП-Хасково. Могат да се подават в офиса на агенцията, по пощата или по интернет с електронен подпис.

До този месец са подадени 3 033 данъчни декларации. 568 от тях - по интернет.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини