Еврокомисар: България ме кара да се чувствам защитен

Карлош Коельо/с ушанките/ и Димитър Георгиев/отляво/ скоростно пресичат ветровития плац

Организацията на българо-турската граница е перфектна, компетентността на служителите - впечатляваща, а на техническото оборудване могат да завидят почти всички страни-членки на Шенген. Това заяви еврокомисарят Карлош Коельо който днес посети граничен пунктн "Капитан Андреево". Заключението на Коельо е: Ако утре България влезе в Шенген, аз ще се чувствам сигурен!

Депутатът от Европейската народна партия /ЕНП/, все пак направи уточнението, че крайното решение предстои да се вземе. Предположи, че реалистичния срок, за това е след юнската сесия на Европейския парламент. По думите му, на следващия ден трябва да стане ясно дали България става част от Шенгенското простраство.

Според Коельо, идеята България да влезе на два етапа в Шенген, първо с въздушната си територия, после със сухопътната си граница, е несъстоятелна. „Ако ще ви приемат, то да е изцяло, а не на части“ категоричен бе докладчика на Евросъюза. Заедно с колегата си от партията на европейските социалисти Йоан Енчо, той продължава към Бургас, където ще инспектира координираната система за контрол на морската ни граница.

Евродепутатите бяха посрещнати от замминистърът на МВР Димитър Георгиев. Според него, ако България бъде одобрена за външна граница на ЕС, ползата ще бъде двустранна. Първо, европейският бизнес ще се чувства много по-сигурен да прави пари в България, а българските граждани ще се чувстват по пълноценни европейци.

Заместникът заговори нещо за визи на българите, а когато сащисаните журналисти го попитаха, визи за кои страни има предвид, Димитър Георгиев уточни, че ще има специален семинар за журналисти, на които ще им се разясни подробно ползите/и визите/ от Шенген.

Припомняме, че визите за ЕС отпаднаха още при приемането ни в съюза преди 4 години.

След 15-ти март предстои техническият контрол на европейците по границата ни с Турция.

Г.Христов

Коельо щателно провери всяка стая и разпита за всяко нещо
Имаше и демонстрации на граничен контрол
Проверени бяха и новоизградените халета
После еврокомисарят обяви че е удовлетворен
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини