10 глоби за пушене - само 3000 лева

Оказва се че глобите за пушене не са толкова жестоки

За малко повече от месец, никотиновата полиция към регионалната здравна инспекция РЗИ е наложила 18 акта, от които 10 са се превърнали в постановления за глоби. Това отчете днес д-р Иван Александров от регионалната здравна инспекция. Шефът на никотиновите ченгета допълни, че за останалите 8 акта се чака законният срок за обжалване. 10-те глоби обаче са факт.

Haskovo.net попита на каква сума възлизат глобите. Изненадващо се оказа, че общата сума на влезлите в сила постановления е 3 050 лв. Простата аритметика показа че това прави средно по 300 лв на акт, което е доста различно от твърдото намерение на правителството да глобява жестоко ресторантьори и собственици на питейни заведения при неспазване на закона.

Няма глобено нито едно юридическо лице, уточниха от никотиновата полиция. Там предвидените глоби са от 1000 до 3000 лв при това за първо нарушени. При рецидив-двойно. От РЗИ обаче досега връчват актовете на управителите на заведенията. Там санкцията е от 300 до 500 лв. Освен това 5 от всички 18 акта са на клиенти. Което лимитира глобата им-от 50 до 100 лв.

Минималните санкции показват, че главният приоритет на РЗИ не е да глобява заведенията, а да ги приведе по изискването на закона, обявиха от инспекцията. И давало резултат- шестима собственици на селски кръчми дошли доброволно да си вземат предписанията от бившето ХЕИ и да получат допълнителна информация, как да бъдат изрядни.

Малкия щат на дирекция профилактика и промоция на общественото здраве, която отговаря за проверките за тютюнопушене, ще се компенсира от другите отдели. Например дирекцията по контрол на нехранителните обекти, освен текущите си задължения ще следят дали се пуши в магазини, фризьорски салони и др. Имат право и да налагат глоби.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини