5000 на щурм за работа - искат в чужбина, не знаят език. Вестниците в неделя

„24 Часа": АЕЦ "Козлодуй" издържа на 7-а степен по Рихтер

АЕЦ "Козлодуй" е проектиран да издържи земетресение от седма степен по скалата на Рихтер. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. По думите му планираната втора българска атомна електроцентрала "Белене" също ще бъде изчислена да издържа на толкова силен трус. Като цяло районът на Козлодуй е по-спокоен от сеизмична гледна точка, посочи министърът.
Няма опасност от нов "Чернобил" (1986 г.), тъй като централата в Украйна беше от друг тип, различен от тези в Япония. Това коментира пред агенция "Фокус" Альоша Първанов, председател на синдикалната организация в АЕЦ "Козлодуй".
Първанов, който е посещавал атомните централи в Япония, заяви, че охлаждането там е принудително, докато в АЕЦ "Козлодуй" има канали с огромен запас вода, които позволяват охлаждането й дори да прекъсне захранването.
"В Япония са разчитали единствено на електрическите връзки, които при това земетресение са се разпаднали", обясни Първанов.

„24 Часа": 5000 на щурм за работа - искат в чужбина, не знаят език

Близо 5000 атакуваха трудовата борса, организирана от Агенцията по заетостта.
"Имате ли работа за нас, како", бе най-често задаваният въпрос. Интересът към чужбина бързо се стопи, след като стана ясно, че хубавите пари са за високообразовани специалисти с езици.
Най-апетитни се оказаха офертите за лекари, компютърни специалисти и инженери. Великобритания, Ирландия, Германия, Швеция, Швейцария, Финландия, Норвегия ги ухажваха с над 1500 евро месечно.
Дебютантката на тазгодишното изложение Румъния участва с места за 80 шивачки срещу 160 евро на месец. Срещу двойно повече пък Гърция търси берачи на маслини. Сезонни работници за реколтата от ягоди и грах търси и Дания, но пак иска английски.
Гурбетчии със стаж се оплакаха от патилата си. Шуменец описа как лицензиран от Агенцията по заетостта посредник го пратил при нечовешки условия в Чехия, а там шефът блокирал дебитните карти на наемниците.

„Труд": Чаушев: Само преводач бях! Оставиха го в ареста

Бившият заместник външен министър Феим Чаушев остава в ареста, реши Софийски районен съд. Съучастникът му Ивайло Геков е освободен от ареста под парична гаранция от 2000 лева. Геков не е осъждан и няма опасност да се укрие, посочи в мотивите си съдът.
Чаушев бе обвинен в съдействие за връщане на откраднат автомобил срещу откуп в съучастие с Ивайло Геков. Съдът го остави в ареста, заради вероятното му влияние върху свидетели. Мярката му ще се гледа в Софийски градски съд на 18 март от 10:30 ч. Спрямо Геков бе предявено същото обвинение и той също бе задържан за 72 часа.
На влизане в съдебната зала в Софийски районен съд, където днес се гледа мярката за неотклонение на Чаушев и Геков, бившият зам. министър на външните работи заяви, че е бил само преводач, а не посредник за откуп при връщането на откраднат автомобил от турски бизнесмен.

„Стандарт": Закопчаха в Кипър наш евродепутат

Родният евродепутат от ГЕРБ Мария Неделчева беше арестувана вчера в Кипър. Причината е, че заедно със свои колеги от Брюксел тя се е намирала в размирната част на Северен Кипър.
Бяхме в град Фамагуста заедно с колегите ми от Кипър Елени Теохарос и от Полша - Ярослав Валенса, на посещение в града, обясни, след като бе освободена Неделчева. Делегацията отишла да разгледа старинния район Вароша, където има много християнски храмове. От много време ЕС настоява те да минат под закрилата на ООН, защото в момента се рушат. Полският евродепутат, син на покойния Вацлав Хавел, опитал да отвори вратата на един от храмовете. Очевидно обаче сме навлезли в забранената зона, Докато бяхме там обаче, турските власти ни задържаха, разказа представителката ни в Брюксел. Сред арестуваните е бил и епископът на Неапол, отец Сава, който се занимава с въпросите на религиозното наследство. Всички те са били задържани в отделни килии в полицейския участък в окупираната Фамагуста.
Местните власти ги задържали в продължение на няколко часа - до установяване на самоличността им.

„Стандарт": Свети Тодор доведе пролетта

Свети Тодор доведе пролетта. Между 17 и 20 градуса сочеха термометрите в цялата страна на вчерашния Конски Великден, а топлото време изкара навън хиляди деца и възрастни, които изгледаха провеждащите се в цялата страна традиционни кушии.
Димящи скари, захарни памуци и балони във формата на коне срещаха стотиците столичани, избрали да почетат празника на стадиона в столичния квартал "Бенковски". Духова музика посрещна конете от жандармерията, които спретнаха истинско шоу пред публиката. Благородните животни за първи път в България показаха синхронна езда и бяха бурно аплодирани от шефа на столичната полиция комисар Валери Йорданов и главния секретар на МВР Калин Георгиев, който пристигна на празника със съпругата и сина си. Служителите на конната полиция премериха сили и в състезание с прескачане на препятствия за титлата "Конен полицай на 2011 г.". Призът отнесоха Михаил Михайлов и конят Глагон. Гвоздеят на програмата обаче дойде, когато четириногите полицаи показаха колко са безстрашни, прескачайки през огнени кръгове.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини