Приеха промените в Закона за съдебната власт

След прегласуване депутатите приеха на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. От 129 гласували народни представители, 93 подкрепиха законопроекта, 18 го отхвърлиха, а 18 гласуваха „въздържал се”. От Коалиция за България трима депутати се въздържаха, а от Синята коалиция трима се обявиха „против” законопроекта.

"В съдебната система трябва да внимаваме кой влиза. Подборът на входа трябва да е със завишени критерии, за да сме сигурни, че тези хора ще са добре подготвени и независими магистрати, така както са всички съдии и прокурори под слънцето на тази земя", заяви от трибуната правосъдният министър Маргарита Попова. Тя каза, че от целия дебат в парламента е разбрала, че някои от депутатите не искат критериите да бъдат завишени, предаде Фокус.

"Кандидатите за магистрати трябва да преминат един курс за обучение в рамките на 9 месеца – това е европейски стандарт. На тези, които им се струва, че 2 изпита са много, трябва да знаят, че във Франция се полагат няколко пъти по два изпита и може би затова съдебната система там е по-добра", обясни министърът.

Попова заяви, и че Националният институт по правосъдие не е благотворителна организация и не може да си позволи обучение повече от 9 месеца.

"Никой преди да е положил изпит, преди да знае какъв му е балът, не може да знае къде ще отиде, явно някой му дава тази информация. Спрямо оценките и бала си, човек разбира къде ще отиде. Ако някой иска да отиде на 2 места, а не му стига балът, той ще се яви наново следващата година", посочи още Попова.

По думите й, може би затова системата е на този хал - защото на някои хора им е осигурявано предварително работното място. "И може би това работно място е било в София!", възкликна тя.

Националния институт на правосъдието е орган на ВСС, а не на Министерство на правосъдието, посочи Попова. "В проекта и сега е предвидено, че конкурсът и подборът на магистратите се организира от ВСС. Никой не им отнема това правомощие", уточни министърът. По думите й, много дълго и много тъжно може би ще се разделя България с посткомунистическите практики, но трябва да се имат предвид европейските стандарти, за да бъде съдебната система по-добра.

"Каня в министерството всички да седнем и да изработим проект за промяна на Конституцията. Знам какво може да се промени без да се налага свикването на Велико народно събрание. Който иска съдебната система да бъде по-прозрачна и по-ефективна, да заповяда в Министерство на правосъдието", каза още Маргарита Попова.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Михаил Миков репликира Попова с думите: "Както е известно, Министерство на правосъдието няма инициатива за промяна на Конституцията, това става само в Народното събрание". Според Миков Попова не е отговорила на конкретните въпроси, а е говорила твърде общо.

По-рано днес Миков заяви, че сме "изправени пред поредния опит за „тричане” на съдебната система". От своя страна Мая Манолова посочи, че с промените ВСС ще трябва да преценява нравствените качества на граждани, а по закон той преценява нравствените качества на магистрати. Според Манолова се връща системата на разпределенията младшите магистрати, които се превръщат в крепостни селяни и са принудени да работят там, където Националният институт по правосъдие им е определил.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини