Инфлацията занули лихвите по влоговете. Вестниците в събота

„Стандарт": Не участваме във военни действия

На този етап не смятам, че България може да се ангажира с преки военни действия в Либия. Това заяви вчера външният министър Николай Младенов, допълвайки, че България изцяло ще се съобрази с резолюцията на СС на ООН. "Инициирах процес на пълен преглед на системата, която трябва да въведем, за да се спазват санкциите срещу режима в Либия", заяви Младенов. Той допълни, че за нас основен приоритет остава хуманитарната ситуация в страната на първо място, както и спирането на огъня между режима на Муамар Кадафи и силите в Бенгази. България ще участва във всички усилия, които са с мандат не само на Съвета за сигурност, а които са договорени в рамките на НАТО и на ЕС, обясни Николай Младенов. Това означава на първо място предоставянето на помощ за хуманитарната ситуация, включително и чрез допълнителната евакуация на хората, които ще поискат да напуснат страната. Според Младенов може би най-важният елемент на резолюцията на СС е не само нейното бързо приемане, но и ясното послание към всички либийци, че териториалната цялост на страната остава приоритет и че нито международната общност, нито НАТО имат намерение да окупират части от територията на Либия. Политически министърът не вижда връщане назад за режима на Кадафи

„Дума": Борисов сложил край на социализма, който работи - само той ще яде

Само при социализма държавата се грижеше за всички. Сега трябва българинът да работи добре и качествено, за да се мери с европейците. Това отсече премиерът Борисов от парламентарната трибуна по повод питане на Георги Пирински за позицията на България по Пакта за еврото, който ще се обсъжда в Брюксел. Социалистът попита как Борисов, като представител на България в Съвета на Европа, ще защити интересите на страната си срещу консервативната и едностранна политика на големите държави от съюза. Премиерът изчете като скороговорка становище, стъкмено от финансови експерти в МС, от което стана ясно, че предлаганият от Франция и Германия документ е еднакво добър за цяла Европа. Затова сме щели да го подкрепим, защото още преди години сме поели твърд курс към еврозоната и сме прикрепени към еврото. Призовавам ви да уволните чиновниците, които са написали това, отговори Пирински и цитира мнения на водещи европейски експерти, според които Пактът за еврото руши социалния модел на ЕС и вкарва малките държави в зависимост от големите икономики.

„Труд": Инфлацията подяжда спестяванията

Инфлацията вече занули лихвите по депозитите ни. Това означава, че реално не печелим от парите си в банките. Според статистиката на БНБ през януари тази година средният лихвен процент по депозитите за домакинствата е 5,91% в лева и 5,07% в евро. За същия месец Националният статистически институт измери инфлация от 4,5% на годишна база.

„Новинар": Пускат Феим Чаушев срещу парична гаранция

Феим Чаушев да бъде освободен срещу парична гаранция от 5000 лв., реши Софийски градски съд. Това съобщи адвокатът на Чаушев Калин Кънчовски.
По думите му гаранцията ще бъде платена утре и вероятно тогава Чаушев ще излезе от ареста. Според съда няма опасност той да повлияе на разследването и затова не е необходимо да остане задържан "под стража". Решението на съда е окончателно.
Заседанието на съда отново протече при "закрити врата", тъй като в съдебната зала са били оповестени данни от използвани СРС.

„24 Часа": Новините на турски в регионален канал

Новините на турски език се местят в нов национален регионален канал, стана ясно след срещата между ръководството на БНТ и лидера на "Атака" Волен Сидеров. С цялата парламентарна група той внесе вчера в телевизията над 33 хил. подписа срещу емисията на турски. На 3 март Сидеров даде 14 дни на БНТ да свали новините от ефир.
"Не сме настроени враждебно към никого, но законите трябва да се спазват. БНТ трябва да поиска от СЕМ промяна в програмния лиценз, с която да се спрат новините на турски език. Емисиите може да се преместят в регионален или частен канал", заяви Сидеров. След срещата с Анкова той обясни, че шефката на БНТ е обещала новините да се преместят в нов канал от есента.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини