Тренчев: България да предложи убежище на 200 000 японци

България да предложи убежище на голяма група японци - около 200 000, предложил лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Мотивите на синдикалния лидер са, че в страната ни има много обезлюдени райони, и че това е хуманитарен жест, предаде БТА.

България ще се включи в три направления за подпомагане на Япония след опустошителното земетресение и последвалото го цунами, каза междувременно външният министър Николай Младенов след среща с японския посланик Макото Ито, предаде КРОСС.
"През последните 20 години Япония беше съпричастна с прехода в България и помагаше в различни области за трансформирането на страната ни. Сега е време да върнем жеста и да окажем, макар и минимална, подкрепа", обеща Младенов.

Той уточни, че България ще изпрати 2000 одеала, като 1000 от тях са осигурени от БЧК, а останалите от МВР. Освен това ще изпратим 1000 походни легла и 60 000 консерви с хранителни продукти за най-засегнатите райони в Япония. Правителството ще подкрепи кампанията на БЧК за набиране на средства, каза министърът и призова всички българи да се включат. (дайте мнение как да се помогне на Япония).

Направено е проучване с каква база разполага България и имаме готовност да предоставим легла за японските деца, които да прекарат известно време у нас, каза още Младенов. Това била стара практика. По думите, правителството продължава да разглежда възможността за допълнителни помощи. Убеден съм, че японското общество ще има сили да се възстанови и ще покаже, че човешкия дух и воля са по-силни от нещастието, което ни сполетява след природно бедствие, надява се Младенов.

Често има земетресения в Япония, но този път и ние бяхме изненадани, призна той и благодари на правителството ни за помощта.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини