Бизнесът скочи на Тотю за заплатите. Вестниците в неделя

„24 часа": Удариха Муамар Кадафи!

Френски изтребители "Рафал" нанесоха първия въздушен удар в Либия, предаде Си Ен Ен. В 18,45 часа българско време те унищожиха танк на правителствените сили. Ударът бе в рамките на започналата операция по изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност за налагане на забранена за полети зона над страната.

Във въздушното пространство над Либия навлязоха 20 френски изтребителя. Според тв "Ал Арабия" към тях се присъединили и италиански бойни машини.

По ирония на съдбата атаката стана часове преди осмата годишнина от началото на войната в Ирак. Международната коалиция атакува силите на Саддам на 20 март 2003 г.

Началото на операцията обяви френският президент Никола Саркози. "Самолетите не позволяват на режима на Муамар Кадафи да бомбардира Бенгази", каза той на извънредна среща в Париж. В нея участваха представители на ЕС, САЩ, Канада и няколко арабски държави.

Представителите на международната общност решиха да използват всички възможни средства, преди всичко военни, за прилагането на приетата в четвъртък резолюция.

Операцията е под мандата на ООН. Командният й център е базата на НАТО край Неапол. В различни бази в Италия вчера кацнаха бойни самолети от Дания, Испания, САЩ и Канада.

"Кадафи може да избегне най-лошото, ако спазва резолюцията на ООН. Вратите на дипломацията ще бъдат отново отворени, когато агресията бъде прекратена", добави Саркози.

 

„24 часа": Уикилийкс: Престъпността корумпира всички български институции

Въпреки постоянният натиск от страна на САЩ и ЕС, последните български правителства са направили много малко за ограничаване на организираната престъпност. В резултат на това тя е увеличила влиянието си и е в състояние да действа буквално безнаказано. Това се казва в грама на американския посланик Джеймс Пардю, цитирана от Уикилийкс.

Българската общественост осъзнава корумпиращото влияние на организираната престъпност и е ясно, че хората са разочаровани от неспособността или нежеланието на правителствата им да се справят с проблема, посочва още американският дипломат. Организираната престъпност има корумпиращо влияние върху всички български институции, включително правителството, парламента и съдебната власт. В опит да запази влиянието си, независимо от това кой е на власт, представители на OП правят дарения на всички основни политически партии. Тъй като тези личности са разширили дейността си в законния бизнес, те се опитват - с известен успех - да си купят място в коридорите на властта. По време на парламентарните избори през 2001 г., редица влиятелни „бизнесмени" като Васил Божков и Емил Кюлев силно финансираха и по всякакъв начин подкрепиха кампанията на НДСВ.

В началото на мандата, през 2001 г., министър-председателят Симеон Сакскобургготски проведе среща на високо равнище с членовете на „Възраждане", на която покани Илия Павлов, Васил Божков, и др., да станат част от „бизнес консултативен съвет", съветващ правителството. По-късно същата година Кюлев подпомогна и финансирането на успешната президентска кампания на лидера на БСП Георги Първанов.

Ахмед Доган, лидер на младшия коалиционен партньор в правителството, присъства на погребението на Илия Павлов през 2003 г., без дори да прави опит да прикрие близките си отношения с убития председател на Мултигруп. По време на предизборната кампания през 2005 г., интересите на бизнеса свързани с организираната престъпност (включително Лукойл и Овергаз на Сашо Дончев), Божков, Кюлев и други разпространиха подкрепа и пари в целия политически спектър, като се фокусираха главно върху НДСВ и БСП, в опит да гарантират защита на интересите си, независимо от резултата от гласуването.

 

„Труд": Франция удари Либия

Франция първа удари по силите на Муамар Кадафи. Това стана точно на осмата годишнина от началото на войната на Джордж Буш-младши срещу Саддам Хюсеин. И при Супер Луна - максимално приближаване на естествения спътник на Земята до планетата ни.

"Първата цел - военна машина, бе взета на мушка и унищожена в 16 ч 45 мин по Гринуич (18 ч 45 мин бълг. време)", съобщи френски военен говорител.

От генералния щаб на Франция уточниха, че във военната им операция, която цели да бъдат спрени войските на Кадафи, участват 20 бойни самолета. Тя е концентрирана в район с размери 150 км на 100 км около бунтовническия бастион Бенгази.

 

„Труд": Млада дипломатка остава в Токио, консул побягна

Българският консул в Токио Чавдар Градинарски напусна самоволно поста си и се прибра в България заедно със семейството си. За случая стана ясно, след като българин, стигнал от японския град Сендай до Токио, се оплака пред медиите, че консулът се изнесъл, вместо да оказва съдействие.

Студентът Светослав Георгиев успя да се добере в четвъртък до посолството ни в японската столица след мъчително пътуване от най-засегнатия от труса град Сендай. След като пътувал с руски дипломатически автобус, Георгиев бил настанен в посолството ни, което функционира нормално. Той чака полет до Южна Корея на 21 март, тъй като няма свободни билети за по-ранна дата.

 

„Стандарт": Френски огън срещу Кадафи

 Войната срещу Муамар Кадафи започна с френски удар. Саркози хвърли изтребители да пазят бунтовническия град Бенгази, който беше потопен в кръв от диктатора. В свой стил Полковника наруши обещаното примирие и се надсмя над резолюцията на ООН. Отговорът беше мигновен. Атаката започна броени минути, след като световните лидери се разбраха в Париж за общи военни действия срещу режима на Триполи.

Първия изстрел даде щурмови самолет "Рафал" в 18,45 ч българско време. Минути по-късно авиацията на Париж унищожи още четири танка на Бедуина. Френският президент Никола Саркози удържа на думата си и пресече опита на режима да се разправи брутално с цивилни либийци. 26 бунтовници бяха безмилостно разстреляни от главорезите на Кадафи, но удържаха Бенгази, който се превърна в символ на революцията.

„Стандарт": Бизнесът скочи на Тотю за заплатите

Бизнесът скочи на социалния министър Тотю Младенов. Работодателите обявиха, че са твърдо против повишаването на минималната работна заплата от 1 юли. Това стана ясно след вчерашното извънредно заседание на Тристранния съвет за национално сътрудничество.

Само ден преди това социалният министър Тотю Младенов каза, че е оптимист за увеличение на минималното възнаграждение от 240 на 270 лева, както и за ръст на пенсиите и социалните помощи. Вместо вдигане на минималната заплата, което за някои сектори и фирми ще се окаже непосилно, бизнесът предлага да се договорят по-високи минимални осигурителни доходи по сектори и професии, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Работодателите предлагат същия подход и за увеличение на възнагражденията в частния сектор. Синдикатите пък искат да се приеме препоръчително 7,5-процентно увеличение на заплатите в реалната икономика. Защото това отразявало инфлацията, натрупана от началото на 2010 г., и ръста на производителността на труда.

Ръст на заплатите може да има, но само в сектори и предприятия, които увеличават производството, продажбите и производителността на труда, смятат работодателите. Повсеместно вдигане на възнагражденията с препоръчителен индекс за всички е популистка мярка, без реални резултати, коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП. Бизнесът е готов да започне преговори след две седмици, но за диференцирани компенсации по сектори. Там, където има възстановяване и ръст на продажбите, заплатите може да се вдигнат. В сектори като строителството и търговията, където спадът продължава, заплатите ще останат замразени.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини