Ще лекуват родопчани по „телевизора”

Уникален проект, който ще се реализира за пръв път в България, ще даде възможност за дистанционно лекуване на пациенти.

„Първият златен час”, е името на проекта за телемедицина и акцентира на жизненоважния първи час за човешкия живот, в който лекарят трябва да реагира професионално, особено при спешни случаи.

Чрез телевизионна връзка джипита и лекари ще стигат до пациенти и в най-отдалечените места на община Смолян.

 Има селца, до които линейка е почти невъзможно да стигне, камо ли да да се окаже ефикасна медицинска помощ.

Чрез телевизионни устройства хората ще могат да получат изключително мобилна лекарска помощ и бързо може да се  даде помощ на много хора - с консултация или диагноза от водещи специалисти в съответната област.

 По случай празника на здравния работник 7 април,  кметът на община Смолян Дора Янкова представи проекта за дистанционно лечение и консултиране пред медиците от всички здравни институции в града.

Финансирането ще се осигури по програмата за европейско териториално сътрудничество България – Гърция 2007г. – 2013г.  и  ще се реализира съвместно между болниците в Смолян и Кърджали от българска страна, и на Кавала и Пагей в Северна Гърция.

Според кмета на общината Дора Янкова, проектът е грантов и всички средства ще бъдат предоставени от ЕС.

Макар и да е пионер у нас, такъв проект за телемедицинско обслужване е много популярен на Запад и в останалия развит свят, а  в северната ни съседка Румъния от 2 години са внедрени множество телецентрове и над 1500 устройства за „жива връзка” между лекар и пациент.

 На срещата с кмета на общината, лекарите горещо подкрепиха  идеята и нейното реализиране.

Беше сформирана работна група, в която влизат специалисти от всички институции и от община Смолян, която ще подготви окончателния вариант на проекта.

Ще бъдат изведени проблемите от правен, финансов и организационен характер, които са особено важни за прилагане на системата и тя ще бъде  предложена на Министерството на здравеопазването.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини