С тактика от 2-та световна отблъскваме нашествие над България

Танк влачи аварирала машина от настъпващите ни сили

Тактически прийоми разработени още по времето на втората световна война бяха поизлъскани и модернизирани в ситуация по отблъскване на вражеско нашествие на територията на България. Сценарият бе от командно щабното учение „Съюзна сила 2011“ което се разиграва вече 4-ти ден на полигона в Корен. Това са най-големите военни маневри които се разиграват в България през тази година. Както се полага, на тях присъстваха чужди военни аташета, българският военен министър Аню Ангелов и върховният главнокомандващ въоръжените сили, президента Георги Първанов.

"Като бивш военен, съм доволен", обяви министър Ангелов. Координацията между танковете и пехотата била перфектна. Нямало загуба на време при преминаване от отбрана в нападение.

Най тежкото ни оръжие-152 мм гаубица

Тактиката обаче се изучава от поколения български офицери от втората световна война насам. Артилерията задържа настъпващите сили. Нашите се прегрупират и след масирана артилерийска подготовка тръгват с танковете напред. Докато Т-72 гърми усилено с оръдията, пехотата се разгръща на редици и подкрепена от БТР-и и МТЛБ-та тръгва в атака. Като наближат позициите на врага, мятат гранатите и „устремно“ щурмуват окопите.

Тактика от Сталинград-танковете напред, пехотата зад тях

 

Въздушна поддръжка, използване на високоточни оръжия, системи за заглушаване на противниковите комуникации и други характеристики на модерната война, липсваха. Ракети имаше, производни на съветските катюши. Танковете на врага се обстрелваха с гаубици вместо високоточни противотанкови ракети въведени в НАТО от началото на 70-те години. Като въздушна поддръжка се мерна един „Кугър“, но се оказа че той бил за евакуация на ранени и не си и помисли да обстрелва врага. Екипите за противохимична/ и ядрена!/ защита бяха за еднократна употреба-тънки и от материя много напомняща хартия.

 

Намек за нещо модерно-командоси се спущат от хеликоптер и атакуват врага

 

Иначе изложбата на техника подредена за президента преди началото на ученията галеше окото. Огромните мерцедеси, бронирани джипове и машини бяха по всички натовски стандарти. Снайперите и разузнавателните системи-като от холивудски филм.

Точно оттам сякаш бе излязъл и ударен взвод командоси, който завърши полевото учение с нагледна акция по атака и обезвреждане на команден пункт. Командосите се спуснаха от хеликоптер с въже и атакуваха обекта по всички правила на специалните части. България между другото е специализирана в подготовката на роти за задгранични мисии по горещи точки на планетата и това е най-модерното в нашата армия. Хасково, заедно с Карлово пък са най-специализираните центрове за обучение на мироопазващи роти.

Именно затова хасковският батальон от Кенана бе с главна роля в учението. Той изпълни главните задачи по отблъскване и контраатака на противника. Местните бойци изпъкнаха на фона на десетки подразделения привлечени от втора тунджанска лекопехотна бригада, Центърът за подготовка на танкови подразделения, 68 бригада „специални сили“, 4-ти артилерийски полк и други бойни единици от БА. В четирите дни на учението участваха хиляди военнослужещи с няколкостотин единици механизирана и бронирана техника.

Техниката бе като за снимка пред президента

Учението ще е единствено за годината защото е много скъпо, призна министър Ангелов, без да споменава конкретни цифри.

Българският начин за водене на война вижте в нашия видеорепортаж

 

Г.Христов

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини