До 5 години ще бъдат факт новите магистрали и скоростни пътища

До пет години, една по една, новите магистрали и скоростни пътища ще бъдат пуснати в експлоатация, заяви в добруджанския град Тервел премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че магистрала „Люлин" ще е готова до 15 май, а „Тракия" е на път да се случи през юни 2012 година. „Уредено е финансирането за „Хемус", „Струма" и за седемте скоростни отсечки, от които две - Русе-Шумен и Варна-Шабла са важни за този регион", подчерта Борисов. Той заяви, че така райони като Тервелския ще се оживят и ще привлекат инвеститори.

Оказа се, че Бойко Борисов е първият премиер, който посещава 6-хилядния град Тервел. „Ще ви кажа защо не са идвали - защото като няма магистрали, на никого не му се пътува, а и рискът да се утрепе човек е голям", коментира министър-председателят.

По думите му европейските пари, които се ползват в момента за инфраструктура, са 4-5 милиарда евро. България кофинансира 20%, което е 1-1,5 милиарда лева. Борисов парира въпросите около изборите, като заяви, че сега има много друга работа и ГЕРБ ще се занимава с избори през юли и август.

Премиерът присъства на освещаването на новопостроения катедрален храм „Св. Георги Победоносец" в Тервел и запали свещи. Той дари на църквата свещена утвар и одежди за богослуженията. Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пък подари на новия храм икона на „Св. Св. Кирил и Методий". Той припомни, че в началото на управлението на ГЕРБ е връчил на премиера списък с 10 църкви, които трябва да бъдат построени с държавна помощ по време на мандата.

Тервелският храм е първият от списъка, който вече е готов и днес беше открит. Света литургия бе отслужена от Доростолския митрополит Амвросий и 10 свещеници. На освещаването присъстваха народните представители от Добрички регион, кметове на общини, стотици миряни.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини