Раздават презервативи и препоръки срещу СПИН

Доброволци разясняват рисковете от заразяване със СПИН

Кондоми и съвети как да се предпазим от СПИН ще бъдат раздавани на хасковлии утре по централната улица „Сан Стефано“ от доброволци на българският червен кръст и регионалната здравна инспекция/РЗИ/. Инициативата е по повод 15-ти май-международният ден за съпричастност със жертвите на СПИН. Той се празнува по целия свят от 1983-та година. Тогава за пръв път се появява червената лентичка като символ на солидарност със засегнатите от коварната болест.

Въпреки ударното търсене, лекарства и ваксина не са открити. Най-ефективните средства за спасение от „чумата на 20-ти век“ остават презервативите и достатъчното информация. Затова младите доброволци ще раздават със шепи често забравяните контрацептиви и ще припомнят на хасковлии начините за предаване на болестта. Известните такива са три-по полов път/най-често/, по кръвен път и от майка на дете.

На самия ден, 15-ти май, пък на младежки хълм в Хасково ще се организира състезание по туристическо ориентиране в партньорство със здравната инспекция. През дните до края на седмицата ще работят кабинетите за безплатно, анонимно изследване и консултиране за СПИН/ КАБКИС/.

Днес пък здравната инспекция бе заложила профилактичен преглед в здравния център на квартал „Република“.

Г. Христов

И подаряват за из път по няколко презерватива
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини