Община Асеновград се включва като партньор в Местна цифрова енергийна мрежа

Одобрен е проект на община Асеновград за включване като партньор в "Местна цифрова енергийна  мрежа". Целта му е да развие Интернет-базирани инструменти, които да подпомагат общините да развиват техните планове за устойчиво енергийно развитие, да организират обмяна на опит помежду си и да обучат служителите си да ползват тези инструменти. Финансирането е по програмата Интелигентна Енергия - Европа. Координатор е гръцкият Национален технически университет. Негови партньори са Черноморски регионален енергиен център и община Асеновград. Общината е предпочетена, тъй като има планински и селскостопански земи, а и желание да се развива в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници .

Проектът има значение за прилагане на последователна, интелигентна, стабилна политика на местно ниво за изграждане на един последващ етап на възобновяеми енергийни източници. Предвижда се територията на Асеновградската община да бъде обследвана и направен анализ за това, като се уточнят местата за ветрогенератори, соларни системи и енергия от биомаса. Цялата информация ще бъде качена на интернет и всички потенциални инвеститори ще могат предварително да знаят кои и къде са най-подходящи условия.

Проектът ще спомогне и за оценката и разпространение на териториалните стратегии на общността, което пък ще допринесе за развитието на устойчив енергиен план за действие на територията. Финансирането от Европейския съюз е в размер на 75%, а останалите 25% е съфинансирането от община Асеновград.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини