Девинската болница хлопна кепенци

Над 28 хиляди души от три родопски общини останаха без болница

Заради огромни дългове и запорирани  банкови сметки, многопрофилната болница в Девин днес беше запечатана.

Здравното заведение, на което разчитат жителите на трите общини – Девин, Доспат и Борино, ще остане затворена една седмица, реши бордът на директорите.

Всички пациенти са изписани поетапно, а 4-те отделения –детско, вътрешни болести, неврология и хирургия са затворени. Няма да работят и ключовите звена рентген и клинична лаборатория. С вързани ръце остават джипитата и екипите на Спешния център, който ще може само да стабилизира състоянието на спешни пациенти и да ги праща на почти 50 км. в Смолян.

Заради огромните дългове на общинската болница, които възлизат на около 1.6 млн.лв. на улицата са и 82 души лекари, медицински сестри и помощен персонал. Те не са получавали заплати от месец март, както и за три месеца от миналата година. Персоналът не може да отиде на трудовата борса за обезщетения, заради не внесени осигуровки.

„Търпението ни се изчерпа, не можем повече да понасяме това”, заяви д-р Петър Дечев, член на Борда на директорите на болницата.

Ако до седмица община Девин не предложи изход, бордът отново ще заседава и може да спрем работа за неопределено време, допълни д-р Дечев.

Община Девин е решила да продаде акциите си от фирмата стопанисваща луксозния СПА хотел „Девин”, известен като родопските сараи на Доган. С парите евентуално ще се погасят задълженията на болницата, за да се спаси от фалита и отново да приема пациенти.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини