Партиите в Димитровград се запънаха за състава на ОИК

Представителите на полилитическите сили, свикани на консултации от кмета не стигнаха до единодушие за състава на Общинската избирателна комисия

До 18 август трябва да бъде сформирана Общинската избирателна комисия в Димитровград, стана ясно на проведените снощи консултации между представителите на различните политически сили. Те не успяха да постигнат съгласие по състава на комисията, тъй като имаше различни предложения.

Една бе кандидатурата за председател, тя е юристът Димитър Гавазов, който и в момента е начело на ОИК. Предложението дойде от НДСВ и бе подкрепено от почти всички партии с изключение на ГЕРБ. Три бяха предложенията за заместник -председател на избирателната комисия. ГЕРБ предложиха Николай Григоров, а ПП "Атака" настоява за Стамен Янев. Три са номинациите за секретар на ОИК - това са Веселин Тодоров, предложен от БСП, Добромир Якимов (ГЕРБ) и Айше Вели (ДПС).

В сряда, 3 август представители на политическите сили пак ще се срещнат, за да изложат мотивите си защо подкрепят своите кандидатури в комисията. Ако отново не успеят да се разберат, до 13 август общината ще изпрати в Областната управа предложение за състава на ОИК. Той от своя страна ще бъде представен в ЦИК, която ще назначи членовете по свое осмотрение и спазвайки квотния принцип.

Според квотното разпределение с най-много места - осем в Общинската избирателна комисия са управляващите от ГЕРБ. По трима са представителите на Коалиция за България и ДПС, с по един член в ОИК са Атака, НДСВ и Синята коалиция.

Т.Милева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини