Дълговите кризи в Европа и САЩ с лоши последици и за България

Дълговите кризи в Европа и САЩ ще се отразят негативно и на българската икономика. Това заяви пред "Хоризонт" икономическият анализатор Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията, по повод новината за понижението на кредитния рейтинг на САЩ, съобщи КРОСС.

"Можем да очакваме, че това намаляване на рейтинга на САЩ ще се отрази неблагоприятно върху българската икономика, тъй като това ще доведе до по-голяма нестабилност на международните пазари, а оттам и на финансирането за компаниите и съответно за потреблението. Тоест тази допълнителна нестабилност, която вече съществува, има вълна от нестабилност в Европа покрай Гърция, а вече и със САЩ, неизвестността от това какво ще се случи ще доведе до много по-сериозна несигурност в българската икономика и съответно забавяне отново на потреблението и инвестициите, които тъкмо бяха започнали да се съживяват", каза още Стефанов.

Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч" заяви: "Българският бизнес трябва да следи все по-активно какво се случва на глобалните пазари. Със сигурност това, което може да ни кача, е или по-висока инфлация в глобален мащаб, т.е. по-високи цени на суровини, на енергия, на материали, или затягане, допълнително, във финансовия сектор, една нова рецесия би означавало ново свиване на кредитирането, вдигането на лихвите, или, за съжаление, комбинация от двете, каквото се е случвало в историята. Така че, макар българският бизнес и българският финансов сектор да са относително здрави и незасегнати от тези дългови кризи, косвено, чрез свиване, евентуално, или стагниране на икономиките в Еврозоната и САЩ, безспорно ще понесе негативни ефекти".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини