Куклен на живо, Стамболийски столица на чушката. Скоро

"Мостът - кръстопът на култури“, "София контемпроръри“, "Огънят на поколенията“ са част от имената на иновативните културни събития“, които ще се финансират с 19 млн. и 500 хил. лв. по оперативна програма "Регионално развитие“. Парите ще си разделят общо 40 общини, 4 от които Пловдивски. Това са Куклен, Карлово, Марица и Стамболийски.

Стамболийски има амбициозната цел да се превърне в столица на чушката и домата. Местните са описали точка по точка намеренията си как ще се случи това във "Фестивалът на чушката, домата, традиционните храни и занаяти - културна марка за развитие, обновление и повишаване привлекателността на Стамболийски". В Карлово са по-скромни. Техният проект не звучи толкова шармантно, но, както се оказа, също е сред печелившите. Названието му е "Обновяване и обогатяване на културния живот чрез организиране и промотиране на културни събития като главен фактор за изграждане на идентичността и неповторимостта на Карлово". Другите два проекта, спечелили европари, са "Културни празници на Куклен - Да претворим традициите "Куклен на живо 2012 - 2013" и "Пътуваща сцена среща културните традиции на Европа и Марица".
Макар това да става в навечерието на местните избори, изпълнението на планираните културни мероприятия ще започне догодина, единодушни са повечето кметове. Музикалните фестивали през следващите две години ще са за сметка на еврофондовете, но през 2014 г. общините ще трябва да извадят сами пари за провеждането им. Целта е те да се превърнат в традиция за дадения град. Ако това обещание не се спази, бъдещите кметове ще трябва да върнат похарчените средства за първите два фестивала.

София, Варна, Бургас и Русе ще вземат по над 800 хил. лв. Между 400 хил. и 500 хил. лв. ще получат останалите 36 общини, сред които, освен пловдивските четири, още са Кърджали, Кюстендил, Велико Търново, Велинград, Пазарджик, Смолян. Всички ще купят открити сцени, модерна озвучителна техника, LSD екрани, осветление със специални ефекти.


 
Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини