Доброволци „шофираха” с 1,5 промила алкохол

Демонстрация на последиците от алкохола организира пред здравното министерство сдружение "Отворена младеж България".

На тротоара те са подредили сигнални аварийни конуси, които както се оказа човек с 0,7-1,1 промила алкохол не е в състояние да заобиколи, колкото и да се старае. Показно направи доброволец, който си сложи алкоочила, стимулиращи виждане с алкохол 0,7-1,1 промила.

„Брутално е, чувствам се като замаян", каза иначе напълно трезвият доброволец. Друг доброволец изпробва алкоочила, симулиращи виждане с повече алкохол - 1,2-1,5 промила и разликата беше очевидна. Той освен, че събаряше конусите, така залиташе, че се блъскаше в околните хора. „Изобщо не мога да запазя равновесие", докладва доброволецът.

Разликата в усещането е толкова драстична при поставяне на очилата, защото преминаването от трезво към нетрезво състояние е мигновено, докато при пиенето на алкохол влиянието на алкохола настъпва постепенно и човек не разбира, че се е напил, обясни Йоана Йотова от сдружението.

Активистите са инсталирали пред министерството и стимулатор за шофиране, показващ ефекта на алкохола. Идеята на сдружението е да акцентира върху превенцията. Човек трябва да знае, че алкохолът бързо променя психичното състояние и че е много опасно на пътя.

В следствие на рискова алкохолна консумация възникват мозъчни проблеми като загуба на внимание, памет, самоконтрол, объркване. Намаляват слуховата и зрителната острота. Настъпват промени в кръвното налягане, увреждат се вътрешните органи, репродуктивната система и други.

В детско-юношеска възраст редовното пиене може да доведе до тежко увреждане на половите жлези и разстройство в протичането на пуберитета, предупреждават още активистите на сдружението. Подрастващият организъм не произвежда достатъчно количество от ензимите, с помощта на които организмът се бори с алкохолната отрова.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини