Прокуратура няма да решава изборите, отсече Обвинител №1

Сигналът за предлагания подкуп на Плевнелиев вече е разпределен

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че в прокуратурата вече е постъпил сигнал по случая, в който преди няколко години от Росен Плевнелиев са били поискани 500 000 евро.

Подкупът е свързан с част от проект в столичния Бизнес парк, оповести преди дни вътрешният министър Цветан Цветанов.

При разгласяването на случая обаче той заяви, че Плевнелиев не е искал да подава сигнал, тъй като реално няма осъществена корупционна схема.

Кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев пък разкри, че подкупът е поискан от трима общински съветници, като сега двама от тях били в групата на ГЕРБ.

Днес главният прокурор допусна възможността в предизборната кампания в прокуратурата да постъпват редица сигнали.

"Не очаквайте прокуратурата да стане фактор в решаването на изборите. Много ми се иска тези избори да бъдат спечелени от този, който е по-добър като политик, а не от този, който е съумял да вкара повече сигнали срещу опонентите си", заяви Борис Велчев преди заседанието на ВСС.

Той увери, че всички постъпили сигнали ще бъдат проверени, но информация за тях ще се дава пестеливо.

"Аз изявления по никакви теми в следващите 40 дни няма да правя", зарече се Обвинител №1.

Той каза още, че за изборите ще бъде създадена специална организация, за да може да се реагира своевременно на всички сигнали за купуване на гласове и други изборни нарушения.

Велчев добави, че проверката по случая с непревозените руски туристи от българското Черноморие е започнала заради сериозния мащаб на проблема и пострадалата репутация на България.

Криминална полиция ще проверява има ли присвоени средства, измамливо насочени пари или дали някоя от двете компании - "Алма тур" или "България ер" е в банкрут.

Главният прокурор допълни, че от премиера е научил за  мащабите на проблема и именно това е провокирало намерението у него за проверка.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини