Катуница пали България. Преглед на националния печат

Събитията в с. Катуница след убийството на 19-годишния Ангел Петров са водеща тема за вестниците в понеделник.

„Катуница пали България" - пише в. „Труд"

„Протестни шествия в Пловдив, Русе и София подкрепиха в неделя българите в село Катуница, които в събота вечерта подпалиха къщи на ромската фамилия на Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Над 500 младежи - повечето футболни фенове, се събраха пред НДК в столицата и скандираха: "Стига цигания!" Протестиращите в Пловдив носеха плакати: "Днес в Катуница, утре във вашия град."

Премиерът Борисов заяви, че полицията е изпуснала положението в Катуница. Вицепремиерът Цветанов обаче каза, че органите на реда са реагирали бързо и навреме." - обобщава всекидневникът.

„Микробус с шестима роми уби 19-годишния Ангел Петров на улицата в пловдивското село Катуница в петък вечерта. Това предизвика масово недоволство на хората, трупано с години срещу Кирил Рашков, който сам себе си нарича Цар Киро. След прегазването всичко започна с мирен протест. Но вечерта в събота се присъединиха близо 2000 фенове на футболни отбори от цялата страна, които атакуваха с огън къщите на Рашков и фамилията му. А ромският клан бе изведен тайно с жандармерия от селото." - припомня „Труд".

В. „Дневник" цитира изказване на вицепремиера Цветан Цветанов за реакцията на полицията по случая в Катуница:

„Полицията можеше да реагира много остро на посегателството в Катуница, но тогава щеше да има човешки жертви, каза тази вечер във Варна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. По думите му силите на реда са действали на база ситуацията и планиране в реално време.

Според Цветанов е направен максимумът за овладяване на ситуацията. Правим всичко възможно да не допускаме ескалация на напрежението на етническа основа, посочи министърът."

„Трупаното с години напрежение в пловдивското село Катуница, многократното изплъзване на Кирил Рашков, известен като Цар Киро, от закона, традиционната заигравка на политиците с него по време на избори завършиха с убийство, погроми, палежи на къщи и коли, закани за саморазправа и дори за етнически войни. Бунтът, започнал в Катуница в петък, вчера бе подкрепен с шествия в Пловдив и София. Само две денонощия бяха достатъчни, за да се демонстрира пълното отчаяние на хората от дългогодишното бездействие на органите на реда и абсолютното безсилие на МВР при кризисна ситуация.

Полицията първо допусна да се стигне до смъртта на едно 19-годишно момче, въпреки че няколко дни преди това е била информирана, че се отправят заплахи за живота му. После позволи на няколкостотин души да вилнеят в селото, наречено вече пловдивското Косово, пред безучастните погледи на тежковъоръжени полицаи и жандармеристи, оборудвани включително с бронирани машини и устройства с водни струи. Накрая МВР обяви бездействието си за гениална стратегия, а вътрешният министър Цветан Цветанов похвали подчинените си. Само премиерът Бойко Борисов, след часове мълчание, с половин уста призна, че полицията е "изпуснала" ситуацията." - пише в. „Сега".

„Цар Киро с една глоба за 22 години" - информира в друга своя публикация в. „Труд".

„Докато ромският властелин сам вае положителния си образ, оперативни разработки на МВР и подозрения на прокуратурата показват личността му в съвсем различна светлина. Но разследванията на властите през последните 22 г. никога не са достатъчно подплатени с улики." - се казва в статията.

В. „Стандарт" от своя страна публикува информация за присъда на ромския съд - мешерето, срещу Кирил Рашков:

„Мешерето издаде смъртна присъда на Цар Киро. Два дни след убийството на 19-годишния Ангел Петров Върховният ромски съд се събра, за да заседава за присъдата на Цар Киро. 11-те членове на мешерето са решили единодушно да не подкрепят Кирил Рашков и фамилията му след ексцесиите в Катуница.
"Истинското решение на мешерето е такова - ако разполагаме с истинската власт в държавата, бихме го осъдили на смърт чрез обесване за назидание", каза председателят на ромския съд Христо Върбанов-Папата.
"Ние не можем да го изпълним, ние не сме органът, в тази държава има закони, с които трябва да се съобразяваме. Но няма човек, който да го защити, един ром няма да стъпи зад него", каза още Папата. Според него никой от ромските лидери не е очаквал, че Цар Киро ще стигне до подобно показно убийство. Те ще вършат убийствата, а ние ще го защитаваме ли?, коментира иронично още Върбанов.
"Не ме интересува какво е решило това мешере. Христо Върбанов и Цветелин Кънчев са двама българи. Папата ходи да рекетира хората", реагира Цар Киро от дома си в Катуница. Според него имало и други мешерета, но отказа да уточни на чие ромско решение би се подчинил."

„Септемврийско въстание срещу Цар Киро" - гласи заглавието на публикация по същата тема във в. „24 часа".

„Три дена саморазправата и палежите в пловдивското село Катуница не утихват въпреки изпратените там над 200 полицаи и жандармеристи.

Безредиците се преместиха към Пловдив, където днес имаше погром на джамия и шествие към циганската махала, ескортирано от полиция. То бе посрещнато от роми със сопи, но до приключването на броя сблъсъци нямаше." - пише вестникът.

В. „Дневник" продължава темата, като информира, че жителите на ромските махали в Пловдив се въоръжават, за да се пазят:

„Жителите на ромските махали в Пловдив "Шекер махала" и "Столипиново" са излезли по улиците на кварталите, въоръжение с брадви, лопати, столове, маси и други подръчни материали, за да се защитават."

Друга тема от вестниците в понеделник е финансирането на проекти с европейски средства.

„Еколози гледат овце с 2 млн. евро от Брюксел" - пише „24 часа".

„В едри овцевъди се превърнаха еколозите от Българското дружество за защита на птиците. Те имат 350 глави добитък с пари от ЕС, разказа шефът на проекта Светослав Спасов. Той е за опазване на ловния сокол и царския орел и е на стойност 2,045 млн. евро. 75% от парите идват от еврофондовете.

Добитикът на еколозите е в района на Тополовград, Централен Балкан и Понорските възвишения на 55 км от София. Ще бъде направено още едно стадо в Сакар планина и общият брой на овцете ще стигне 400, разказа Спасов. Целта е стадата да поддържат пасищата, за да може в тях да се въдят лалугери. Те били основна храна за соколите и орлите, а броят им намалявал заради липсата на свободна паша в последните години...

БДЗП изпълняват още три проекта, финансирани от ЕС. Те са за опазването на египетския лешояд, червеногушата гъска и бургаските езера. Проект за опазване на лешоядите са спечелили и "Зелени Балкани". Той е за 1,3 млн. евро - като 600 хил. евро са от еврофондовете." - информира вестникът.

„Над 10 млн. лв. от ЕС трябва да върнат ромчетата в клас" - съобщава в. „Сега".

„С два нови европроекта държавата ще направи пореден опит да намали броя на отпадащите от училище и да ограмоти повече ромчета. "Реинтеграция на отпаднали ученици в образователната система" е първият проект, чиято стойност е 7 млн. лв. От тях 1.050 млн. лв. са национално съфинансиране. С програмата трябва да се осигурят адекватни условия за записване на ромчета в училища с българско население, интеграция на деца със специални образователни потребности и мерки за задържането в школото на децата в риск. В обосновката на дейностите, които ще се извършват по проекта, са използвани некоректни данни. Посочва се, че "по данни на МОМН годишно от системата на училищното образование отпадат около 15 000 ученици. Според НСИ процентът на отпадналите ученици за 2010 г. е около 14%". Според последните данни на статистиката за учебната 2009/2010 г. отпадналите са 19 600, а една от целите на министерството е до 2013 г. делът им да намалее до 12%.

Със сходни цели е и програмата за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Бюджетът на проекта е 6 млн. лв., от които 5.1 млн. са от Брюксел, останалите 900 000 лв. са от републиканския бюджет. Сред целите му са подобряване на условията за равен достъп до образование и допълнителни занимания с децата и учениците, за които българският език не е майчин. Проектите ще се подават до края на ноември."

В. „Стандарт" насочва вниманието към  проблеми, свързани с изплащането на средствата по общински проекти.

„Съфинансирането на проекти яде парите на активните общини. Те трупат дългове, задъхвайки се с разходите по механизма на финансиране по оперативните програми, обясни кметът на Перник Росица Янакиева. Общината е една от трите големи в страната, които са с най-голям дефицит, но и с най-много изпълнени проекти. По някои от тях необходимите средства са вложени напълно от общинската хазна, а възвръщаемостта им отнема година-година и половина.

Перник и околните селища в момента са с около 11 милиона дълг, който е наследен още от 2007 г. По закона за счетоводството се разплащат с предимство старите борчове за сметка на новите разходи. Кризата у нас няма да си отиде, докато общините не се стабилизират финансово, твърди Янакиева. Тя е категорична, че е наложително приемане на нов закон, с който общините да получават част от събираните данъци. Законопроект за това вече имало, но все още не е внесен в парламента за обсъждане. Когато премиерът беше кмет на София искаше 50 % от данъците върху доходите на физически лица да остават в общините, припомня Янакиева. Сдружението поиска не 50, а 10 %, но получи минус 20 %,  тъй като бюджетите на всички общини бяха орязани. Допълнителен проблем са и средствата, които отделни министерства разпределят по общини извън закона за държавния бюджет -  по вътрешни механизми, без ясни критерии. Перник не е сред допълнително финансираните общини."

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини