Паметник на Левски ознаменува първата победа на новата българска армия

Свиленград се поклони пред Апостола на свободата

С тържествено откриване на паметник на апостола на свободата Васил Левски, днес Свиленград почете освобождението си от турско робство, преди точно 99 години. На 5-ти октомври 1912-та година, войските на ген. Вазов помитат турската отбрана при връх Шейновец и влизат победоносно в Мустафа паша, както тогава е известен града. Часове по рано, Цар Фердинанд обявява война на турската империя и в коалиция с останалите балкански държави я изхвърля от полуострова.

На практика това е първата победа на новата българска армия. Българското оръжие се покрива със слава още в Българо-сръбската война по време на съединението през 1885-та година, но тогава България не е самостоятелна, а васална на Високата порта. След 1908-ма година и провъзгласяването на независимостта, България вече е суверен на бъдещето, армията и славата си.

Няма по подходящ начин за празнуване на свободата от паметник на апостола на Свободата Васил Левски, заявиха днес ораторите в Свиленград. Левски е посещавал два пъти града и е открил революционен комитет в него. В Свиленград до такава степен тачат паметта на апостола, че родиха идеен проект за 100 метрова статуя на Левски. Ако това се осъществи, заедно с постамента това ще бъде най-високата статуя в света.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини