За Хасково 6 млн, за Свиленград 30 млн. за ВиК проекти

Георги Манолов искат 80 млн ама му дали "само" 30

Свиленград удари всички общини, начело с областния град, като получи одобрение от Министерството на околната среда и водите за 30 млн лева за изграждане на интегриран воден цикъл в южния град. Той ще включва изграждане на чисто нова пречиствателна станция в града, довършване водоснабдяването на квартал Гебран, пълна подмяна на водопроводите и канализацията на кв Капитан Петко Войвода и част от канализацията на кв. Изгрев. Съвместно с областното ВиК се работи по нов водопровод на село Студена, единственото село в общината което през лятото е на воден режим.

„Исках 80 млн. лв ама ми одобриха само 30 млн“ без излишно въодушевление коментира кметът Георги Манолов.

За сравнение, само преди дни, в Хасково се „похвалиха“ със спечелени 6 млн лева за подмяна на 2.5 км главен водопровод от Ябълково.

Свиленград ще подпише договорите до края на годината, следват процедури по възлагане на обществена поръчка. Продължителността на проекта е около 3.5 години. „Нещата още не са окончателно финализирани“застраховат се от общината. Парите обаче вече са одобрени за Свиленград.

Още през май тази година управителят на областното ВиК Петко Стойчев анонсира че в национален мащаб се отпускат 200 млн евро за проекти в сектор Екология и води. И допълни, че само общините могат да бъдат бенефициенти, като даде за пример предварителната работа на Свиленград. 5 месеца по-късно от нея вече има резултати.

От своя страна областното водно дружество пък се включва на свои разноски в изграждането на 300 метра главен водопровод в митничарския град. Свиленград и ВиК са добър пример за съвместна работа, похвалиха се взаимно началниците-на дружеството и общината.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини