Ромите превърнаха ВиК в доставчик на желязо

Дупката бе точно на пътя на млади майки

Чевръсти крадци задигнаха капаците на 3 канализационни шахти край блок 2 в Орфей и създадоха реална опасност за децата от близкото училище и живущите в района. Още на следващият ден, хората от блока звъннали на 112 и помолили за обезопасяване на дълбоките близо 3 метра шахти. Вчера от ВиК дошли и поставили нови чугунени капаци. Тази вечер, единият от тях изчезнал отново.

За да предпази щъкащите наоколо деца и майки, хората сложили върху зеещата яма огромна автомобилна гума с клонки отгоре. По думите им, били свикнали с кражбите заради близостта с ромският квартал. Научили за поредната кражба от Haskovo.net от ВиК обещаха незабавно да изпратят екип с нов капак. По думите им, на моменти се превръщат направо в доставчици на желязо. Един капак за канализационна шахта тежи около 40 килограма и струва между 100 и 140 лв.

Годишно, в Хасково губим стотици капаци на шахти и много хиляди левове, не скри досадата си областния шеф Петко Стойчев. Според него проблемът не е само в крадците а и в пунктовете за изкупуване на старо желязо. „Ума ми не побира как виждат че им носят готов продукт а не отпадък и го купуват“ чудеше се той. Местното ВиК подготвя проект с който хасковските шахти да бъдат покрити с нови капаци-от каучук, армиран с желязо. Не е ясно дали обаче този вид капаци ще е одобрен, защото при първоначалните тестове, този вид капаци не издържат натоварванията на тирове и тежкотоварни камиони.

Г.Христов

Дълбочината на този вид шахти е поне 3 метра

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини