Без 13-та заплата докато Дянков е финансов министър

Докато Симеон Дянков е финансов министър, 13-а заплата за държавните чиновници няма да има. Това заяви самият той пред bTV. Според него не е редно да има подобна практика, дори да има средства в хазната. „Те като влизат на работа, се подписват на 12 заплати и това трябва да получават, така че няма да има за тях 13 заплата", каза вицепремиерът.

Рамката на бюджет 2012 ще бъде готова да края на тази седмица, следващата седмица ще се „мине пак" по нея с различните министерства, в края на месеца ще бъде обсъдена в Националния съвет за тристранно сътрудничество. До началото на следващия месец ще е минала и през Министерския съвет, както е по закон, и ще е в Народното събрание, каза Дянков.

До края на тази седмица се очаква да излезе и окончателната икономическа прогноза за следващата година. „Тази година е по-важно да имаме последната прогноза заради събитията в Европа, забавянето на европейските икономики вече започва и при нас да се усеща и до края на тази година - началото на следващата ще има и тук известно забавяне", прогнозира финансист номер едно.

Най-общо бюджетът за следващата година като основна рамка, като сума ще е същият като за 2011-а, каза Дянков. Известна сума от сектор сигурност ще премине към социалните сектори. За култура ще има доста осезаемо увеличаване на бюджета - над 10-15 процента, за наука, образование, спорт също, защото по думите на вицепремиера следващата година е олимпийска година, така че „искаме малко повече олимпийски шампиони".

„В рамките на сегашния бюджет най-общо казано ще преориентираме пари от сектор сигурност към тези сектори", каза Дянков, като не пожела да се ангажира с конкретна цифра какъв процент от средствата ще се преориентира.

Дянков каза, че преди другият вицепремиер Цветан Цветанов да излезе в отпуск, двамата са имали предварителни разговори. Дянков допълни, че е дискутирал темата и с другите си колеги в правителството, и с премиера. „За да запазим не само финансовата стабилност, а социалната стабилност на държавата, социалната сигурност, ние трябва да инвестираме повече в тези сектори, които са бъдещето на българското общество", аргументира се Симеон Дянков.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини