Външно призна за гаф с гласоподавателите със: "Станалото – станало..."

Като техническа грешка обясниха от Външно министерство гафа с публикуваните лични данни на българи, желаещи да гласуват в чужбина на изборите.

Ако се установи, че има нарушение от страна на конкретен служител, ще бъдат наложени и административни санкции.

От Министерството на външните работи признаха за техническа грешка, довела до публикуването на трите имена и адресите на над 36 хиляди българи, желаещи да гласуват в чужбина. "Грешката е факт, станалото – станало... За съжаление, имахме проблем с качването на този сайт" - каза Светлан Стоев, посланик "Специални поръчения" в МВнР.

Докато паралелно се е работело по едно нещо, се е качил друг формат на това, което се е обработило. На следващата сутрин е качено вече това, което се вижда и в момента, предаде ТВ Европа. "Бих искал да обърна вашето внимание на формата на заявлението, която попълва всеки български гражданин, който иска да гласува в чужбина. В нея има текст: Съгласен съм личните ми данни да бъдат обработвани във връзка с избора на президент и вицепрезидент на РБ на 23 октомври" - посочи Ради Найденов, постоянен секретар на МВнР.

От Външно министерство признаха и за хакерска атака, която е довела до други проблеми с подаването на заявленията в няколко европейски държави. Сезирани са компетентните органи. В момента се проверява и информацията за над 1500 дублиращи се заявления, подадени от Турция.

Над 36 хиляди са българските граждани, които са подали заявления за гласуване в законосъобразния срок. На много места във Франция, Германия и Испания няма да бъдат разкрити секции заради недостатъчен брой подадени заявления. За Турция са разкрити с две по-малко секции в сравнение с предишните избори, но ще се гласува в много повече градове.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини