Тъщата на кмета печели 15 пъти от общински имот. Преглед на регионалния печат

"Тъщата на кмета пласира с 15 кратна надценка общински имот", водещо във вестник "Хасковска Марица". След като стана ясно че 77 годишната тъща на Георги Иванов е съсобственик на 2 дка бивш общински имот в идеален център, сега наяве излиза факта че Искра Захариева спечелила 15 ! пъти от сделка с друг общински имот. Става дума за два парцела с отстъпено право за строеж и обща квадратура около 90 квадрата, които са закупени от нея през есента на 2002-ра година за около 6 хил лева и са продадени 4 години по-късно за 42 хиляди евро! Сделката е показателна за това как и кой се разпорежда с бивши държавни и общински имоти.

До 26-ти август 2002-ра година бившите гаражи на ул. Георги Кирков, непосредствено до тютюневия склад на Цигарената, са държавна собственост. На тази дата са актувани като общински и почти светкавично, на 19-ти септември са обявени за продажба от новия си собственик. По бързата процедура, на 9-ти октомври е проведен търг, а два дни по-късно е издадена заповед за спечелил търга. Не става ясно дали е имало други участници в търга. За победител е определена Искра Панайотова Захариева, а самия и зет, кмета първи мандат Георги Иванов, подписва контрактите за прехвърлянето на 7-ми ноември. 4 години по-късно, вече в последната година от втория мандат на Иванов, имотът е продаден за 42 хиляди евро. Завишението на цената идва от повишената данъчна оценка на имота. Новият собственик, Красимира Василева ги отдава под наем за фризьорски салон и бакалия. Няма и какво друго да стане от малките гаражи, защото тютюневият склад на Цигарената фабрика си остава държавен и разширяване на тясната площ е невъзможно. Иначе имало идея там да се инвестира солидна сума пари за мултифункционална сграда.

Сделката с поредния бивш общински имот прави 77 годишната Искра Захариева една от най имотните и предприемчиви пенсионерки в града, отбелязва "Хасковска Марица" и  посочва другите сделки с нейно участие. Заедно с Иван Георгиев-Джона тя е собственик на паркингите срещу Изчислителния център и търговски обекти с обща площ 2 дка. Пак тя с Джона са замесени в скандалното превъртане на терена срещу Икономическата гимназия за който църквата още има претенции. Става дума за 6 дка, актувани тихоммълком като общински и впоследствие препродадени три пъти със сериозна печалба.

Дай боже всекиму, такава оправна тъща.

Още теми и заглавия: "Губернаторът почете медалистка от Спешиъл Олимпикс". Гюлджан Иванова от Харманли спечели бронзов медал от световните игри за деца с увреждания.

"Съдии джуркат публично дела" Заради небивал медиен интерес, Хасковският окръжен съд демонстрира как се прави случаен подбор на съдиите които гледат делата. Демонстрацията бе разпоредена лично от председателят на ХОС Росен Русев. От нея излиза, че определянето на съдиите е от случайно по-случайно. Жребият обаче е дирижиран до известна степен-софтуерът се грижи на един съдия да не се паднат много дела за сметка на друг.

Не е много ясно какво става при отвод на съдията. Дали системата се "разджурква" отново или началството поема отговорността да посочи заместник.

Страница и половина предизборни обещания под формата на статии. 4-та страница-рибарска.

"Спешно запълват спешното със спецове" чело на "Новинар юг". Още специалисти ще се привлекат за да попълнят липсите в Спешното отделение, което е хронично недоосигурено с лекари. Има идея, то да бъде преместено в сградата на бившия ТЕЛК. Била с лице към булеварда и имала собствен паркинг.

"Хепатитът се завръща" с червени букви на първа страница. Случаите на опасното заболяване ескалираха до 69 за месец септември. Огнищата са засега в Свиленград и Любимец. Именно оттам тръгна първата хепатитна вълна през тази година. Разпространява се накъдето има роми. Хич не са малко и в |Хасково.

"Заведение изгърмя с 500 лв за непълнолетни". Това е барче до Тох-а. Бе проверено и глобено от проверка на РЗИ за първия учебен ден-15-ти септември.

"Пестят от храната за деца, артисалото за персонала" водещо на стр.2. В забавачница в Симеоновград храната на мъниците била видимо по-малко в купичките на обед. Вероятно липсващото количество е изконсумирано от персонала предполага, вестникът. РЗИ засекли нарушението, но само предупредили. Щели да глобяват при повторно нарушение.

Кяр на дребно е смисълът на живота за дребните душици. Не знам как тия лелки заспиват спокойно като знаят, че са взели от залъка на децата и това продължава кой знае от кога. Не знам и как в тамошната община и проверяващият орган/ РЗИ/ могат да си затраят и оставят случая без последствие. Защото ще стане точно така-снишаване на принципа "всяко чудо за три дни". А като се размине всичко безнаказано, на нарушителите може да им хрумне и по-голям золум. И после що народа посягал към уличното право.

"Кметът на Хасково съди Бареков за 1 лв" водещо на трета страница. Кметът на Хасково се чувствал обиден от думи като "цезар", "приватизатор на църквата, "Хасково-първи частен град" и пр. Съди телевизионният водещ за 1 лв. Делото не тръгна защото не била връчена призовка на Бареков заради сменен адрес. Водещият обаче коментира за вестника  обвиненията срещу него: "Изненадан съм, хората говореха, а не аз".

Това бе по-интересното от днешната преса

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини