Заловиха Кадафи! Възможно е да е мъртъв

Сваленият либийски лидер Муамар Кадафи е заловен и ранен в двата крака, предаде Би Би Си, позовавайки се на представителя на Националния преходен съвет на Либия Абдел Маджид.

По непотвърдена информация обаче сваленият либийски лидер Муамар Кадафи е мъртъв. Според представител на Преходния национален съвет на Либия Кадафи е загинал при операцията в град Сирт.

„Той е ранен в двата крака, закаран е в болница", е заявил представителят на Националния преходен съвет на Либия Абдел Маджид, цитиран от Ройтерс.

Информациите за съдбата на Кадафи обаче са противоречиви. На друго място Маджид е цитиран да казва, че докато бунтовниците навлизали в населеното място, диктаторът се опитвал да избяга незабелязан. "Той също така бе ударен в главата. Много куршуми бяха изстреляни срещу групата му и той умря", обявил още Маджид.

„Кадафи е тежко ранен, но все още диша”, посочи пък представителят на новите либийски власти Мохамед Леит.

Според телевизия Ал Джазира Кадафи е заловен в района на Сирт в автоколона, която напускала града и била атакувана от натовски самолети. Катарската телевизия се позовава на местно либийско радио и на разунавателни източници.

Междувременно, министърът на отбраната на Муамар Кадафи – Абу Бакр Юнис, е бил убит при сраженията за град Сирт.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че не може да потвърди, че сваленият либийски лидер Муамар Кадафи е заловен и ранен, предаде агенция Ройтерс. „За момента не можем да потвърдим медийните информации”, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Бет Госелин.

Холандският премиер Марк Руте обаче потвърди слуховете, че Кадафи е пленен, като същевременно подкрепяща режима либийска телевизия отхвърли информацията, съобщава АФП.

„Съобщенията, размножавани от лакеите на НАТО за пленяването или смъртта на брата-лидер Муамар Кадафи, нямат основание”, съобщи телевизия „Ал Либия”. Според съобщението на медията Кадафи е „в добро здраве”.

По-рано днес частите на новите либийски власти установиха пълен контрол над Сирт.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини