Открили Кадафи да се крие в отходни тръби, погребват го тайно

Либийските власти ще погребат Муамар Кадафи на тайно място, съобщи телевизия "Ал Арабия", цитирана от Ройтерс. Представител на Преходния национален съвет (ПНС) каза пред агенцията, че бившият либийски лидер е бил убит при въоръжено стълкновение между негови привърженици и бойци от ПНС след залавянето му. Представителят, пожелал анонимност, заяви, че не е издавана специална заповед за ликвидирането на Кадафи и че той не е застрелян умишлено.

Източникът добави, че Мутасим, един от синовете на Кадафи, също е убит и тялото му е откарано в Мисрата. Според представителя на ПНС няма данни дали Сейф ал Ислам - друг син на Кадафи - е заловен или убит.

ИТАР-ТАСС съобщи, че по арабски телевизии са показали кадри с 18-годишния либиец Ахмед аш Шайбани, който твърди, че лично е застрелял Муамар Кадафи. На кадрите младежът държи позлатен 9-милиметров пистолет, който той бил отнел от Кадафи, преди да го убие.

Муамар Кадафи се е укривал в канализационна шахта. "Наричаше нас плъхове, а вижте къде го открихме да се крие", посочва дренажните тръби един от бунтовниците.

"Кадафи бе изваден от тръба за отходни води... той не оказа съпротива. Когато започнахме да го водим, той бе прострелян с куршум в дясната ръка, а когато те го вкарваха в камионетката, нямаше никакви други рани", каза либийският премиер Махмуд Джибрил на пресконференция, четейки доклада на съдебномедицинските експерти.

Когато колата бе в движение, тя попадна под кръстосан огън между революционери и сили на Кадафи, в който той бе ударен от куршум в главата, цитира Джибрил доклада.

Муамар Кадафи силно преживяваше случващото се в Либия, но не изпитваше страх за собствения си живот, съобщи бившият ръководител на службата за сигурност на Джамахирията Мансур Дао, който бе заловен вчера от силите на Преходния национален съвет и който разказа за последните дни и часове от живота на бившия либийски диктатор, предаде РИА Новости.

Дао, който е роднина на Кадафи, бе заловен при опит на колона от автомобили с приближени на Кадафи да напусне град Сирт. По думите на Дао Кадафи е решил да се прехвърли в родния си град веднага след като формированията на въстаниците навлязоха в Триполи. Според пленения генерал Кадафи не е участвал в ръководството на военните операции, а общото ръководство е осъществявал синът му Мутасим.

"В самото начало в града имаше много наши привърженици, но с приближаването на отрядите на опозицията и с началото на обсадата хората започнаха постепенно да напускат Сирт. Семейства с деца напускаха, ние не възпрепятствахме това и позволихме на опозиционните сили да снабдяват нуждаещите се храна и горива", посочи Дао.

"Решихме да напуснем Сирт веднага след като бяхме обкръжени и мястото престана да бъде безопасно. Ние искахме да отидем в съседния район Джариф. Обаче при излизането от града бяхме подложени на мощен обстрел и отново бяхме обкръжени. Всички наши автомобили бяха унищожени. Наложи ни се да се разделим на групи. Насочихме се пеша в посока Джариф. Аз бях с Кадафи и министъра на отбраната. С нас бе и неголяма група от охрана. След това ме раниха и изгубих съзнание. Какво се случи след това, не знам", съобщи генералът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини